web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Työväenopiston tilanne

Työväenopiston talous

Työväenopiston budjetissa on 360 000 €:n alijäämä. Syy on se, että opiskelijamäärä laski 5000:lla (n. 10 % opiskelijoista). Tähän taas on syy se, että kaupungin puhelimet eivät toimineet ilmoittautumisen aikaan. Samoin netti-ilmoittautumisessa kaupungin tietojärjestelmä kaatui monta kertaa. Eli kurssit joudutaan järjestämään vajaina. Ja ne jatkuvat vajaina ensi keväänäkin.

Edes yksi hyvä uutinen on. Nimittäin vuoden alunkin ilmoittautuminen olisi mennyt p-seelleen, koska kaupungin internet-sivut piti uusia samaan aikaan. Se on onneksi saatu siirrettyä kovan painostuksen jälkeen.

Toimialajohtajan toiminta taas raunioittaa ensi vuoden taloutta. Hän poisti lautakunnan päättämät Työväenopiston maahanmuuttajakoulutuksen lisäämisen ja kesätoiminnan määrärahat. Demarit saivat ne takaisin budjettiin. Ongelma vain on se, että ohjelma ehti mennä jo painoon ja em. toiminnasta pitää ilmoittaa kalliisti erikseen.

Opistolla on krooninen tilapula. Halpoja sopivia tyhjiä tiloja olisi tarjolla eri puolilla kaupunkia. Mutta Wikberg ei vie eteenpäin opiston ehdotuksia.

Tämän vuoden budjetin nettomenot oli 3, 4 milj € ja todennäköinen toteutuma 3,8 milj €. Ensi vuoden budjetti on 3,7 milj €. Eli alle tämän vuoden toteutuman, kuitenkin palkat ja muut kustannukset nousevat. Jälleen alkaa jo nyt korkeiden kurssimaksujen korottamisesta

Mitenkä tämä on mahdollista? Miksi lautakunta alibudjetoi näin pahasti? Tilanne oli se, että budjetti oli SITO:n keskushallinnon laatima. Toimintayksiköiden päälliköillä on tiukka kielto antaa mitään tietoa lautakunnan jäsenille. Eli he eivät uskaltaneet koston pelossa kertoa kuinka pielessä heidän budjettiinsa oli.

Tiedän hyvin, että budjettisopimus on olemassa ja Työväenopisto heräsi liian myöhässä. Työväenopisto ei ensi vuonnakaan pääse budjettiin. Harkitsemme ehkä lisäbudjettia, jonka valmistelussa selvitetään miksi budjetointi voi mennä näin pieleen. Tilanne on se minkä tiedämmekin: toimialan johdon ja toimintayksiköiden välillä vallitsee syvä luottamuspula ja suora epäluottamus toimialan ammattitaitoon.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja