web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Ihminen löytää itsensä Työväenopistossa

IHMINEN LÖYTÄÄ ITSENSÄ TYÖVÄENOPISTOSSA


Kesä on kasvun aikaa. Myös ihmisen henkisen kasvun aikaa. Olipa kyse sitten itsensä toteuttamisesta tai kehittämisestä tai tietojen ja taitojen etsimisessä työtä ja elämää varten. Tai ihan vaan nauttimisesta oman käden tai mielen tuotoksista.

Kesällä luonto hymyilee. Voi saada raikastavia sadekuuroja, auringon lämpöä ja ravinteita.

Elintason noustessa meillä on yhä enemmän aikaa itsellemme. Seniorikansalaisten määrän lisääntyessä yhä useammalla ihmisellä on enemmän aikaa itselleen.  On aikaa löytää itsensä. Silloin myös elämän taso nousee. Voimme käydä kulttuuri- ja urheilutilaisuuksissa. Oikein hyvä niin. Tutkimusten mukaan kulttuurin kuluttaminen pidentää elinikää. Mutta katsomossa istuminen tai taulujen äärellä seisominen on passiivista tekemistä.

Maaseudulla ihmisellä ei ollut vapaa-ajan ongelmia. Kotona ja pelloilla riitti työtä. Sai tehdä itse, käsillä. Ja näki työnsä tulokset. Se rauhoitti. Se tasapainotti. Mutta kaupungissa ei enää ole tätä mahdollisuutta löytää itseään. Myös monet käden taidot ja mielen kyvyt ovat unohtuneet.

Työväenopisto on itse tekemistä varten. Oppimista varten. Itsensä kehittämistä varten. Nauttimista varten. Tasapainon löytämistä varten. Monipuolista elämän rikastamista, tietojen ja taitojen hankkimista varten.

Terve ihminen pyrkii tasapainoon itsensä kanssa. Me emme ole pelkästään henkisiä olentoja. Oman käden työn tulosten näkeminen, taiteen tekeminen, liikkuminen, uusien taitojen oppiminen jne on tärkeää. Työskennellessämme, oppiessamme käsittelemme myös omia ongelmiamme, löydämme ratkaisuja. Kieliä oppiessamme ymmärrämme muita kulttuureja, opimme suvaitseviksi.

Mieli rauhoittuu kun se nauttii tekemästään - oppimastaan. Kun mieli rauhoittuu, sillä on aika kuulla itseään – ja muita. Kuunteleva ja kuuleva mieli on henkisen tasapanon edellytys.

Moniko meistä on tyytyväinen itseensä, elämäänsä? Moniko meistä syyttää murheistaan vain ympäristöään? Moniko meistä ymmärtää, että toteuttamalla itseämme pääsemme usein kuvitelluista murheista eroon?

Tulevaisuus alkaa tästä hetkestä.  Sinä päätät mitä elämältäsi haluat. Jos haluat oppia tai tehdä uutta, kehittää itseäsi henkisesti ja fyysisesti – tule Työväenopistoon. Me olemme Sinua varten.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja