web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

HYI POLITIIKKAA

HYI POLITIIKKAA!


Käsittelimme asukaskokouksessa Espoonlahden kulttuurivuoden ohjelmaa.  ”Kokoomus järjestää johdetun kotiseutukävelyn”. ”Sehän on hyvä” ”Demarit järjestää perinteisen itsenäisyyspäiväjuhlan” ”Mitä, mehän sovittiin, että tämä on asukastoimintaa, eikä politiikkaa sotketa siihen”. Kun nykyiset Espoon alueneuvottelukunnat valittiin, ne valittiin ”epäpoliittisista” omakoti- ja asukasyhdistysten edustajista. ”Sitoutumattomat” oikeistolaiset olivat asukkaiden edustajia, vasemmistolaiset poliitikkoja. Jokaisella ihmisellä on käsitys yhteiskunnasta ja sen hyvästä eli poliittinen vakaumus. Sitoutumattomillakin.

Asukastoiminnan ”politiikkapuhtauteen” törmää usein. Ei ole ihme, että kunnallispolitiikkaa ei arvosteta.  Kuitenkin asuinalueen kehityksestä eivät päätä asukasyhdistykset vaan kunnallispoliitikot. Mitä enemmän poliitikkoja  on mukana asukastyössä eri puolueista, sitä varmempi on asian läpimeno. Näin poliitikko myös tietää mitä edustamansa ihmiset ajattelee. Tämä ei tapahdu liput liehuen vaan omina itsenämme. Sen takia, että olemme demareita ja demari välittää.

Käytännön asukastyössä en ole havainnut poliittisia ristiriitoja, jos ollaan sydämellä mukana, eikä pelkästään tuomassa itseään esille. Nyt on näkyvissä, että kun vaalit lähestyvät alkaa muissakin puolueissa taas kiinnostus asukastyöhön ja ristiriidat lisääntyy.  

Aktiivinen paikallinen toiminta lisää myös asukkaiden vaikuttamishalua ensiksi omissa, myöhemmin ympäröivän maailman asioissa, eli lisää  äänestysaktiivisuutta, mikä hyödyttää demareita. Meidän kannattajissa on paljon syrjäytyneitä ja olemme ideologiamme perusteella heikon asialla.

Hämmästyi kovasti Oulun kaupunginjohtajan Kari Nenosen kannanottoa Helsinkikonventiossa: valtuutetun on muka vaikea olla alueellinen ehdokas kun ei ole enää voinut luvata mitään, ilmeisesti sen vuoksi kun valtuuston valtaa on siirretty kaupunginhallitukselle ja virkamiehille. Järkyttävä kannanotto. Miten voi edustaa kansaa, kun ei muka voi edustaa kansaa? Valtuutetun tehtävä on nimenomaan luvata  ja ajaa kansalaisten asioita. Hän tuntee virkamiehet ja virkatiet, luottamusmieskanavat ja lautakuntien jäseniä – on itsekin usein lautakunnassa.  Luottamusmies on luottamusta varten.

Puoluekokous päätti puolueosastotyön aktivoinnista. Lähidemokratia on valtakunnallisen demokratian tuki osoituksena siitä, että demari välittää kaikilla tasoilla. Myös lähiympäristössä.

Juhani Hakala
Espoo