web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

DEMOKRATIA JA RYHMÄKURI

DEMOKRATIA JA RYHMÄKURI

Ilkka Viitamieheltä taisi mennä puurot ja vellit sekaisin kun hän käsitteli ryhmäkuria (D 24.8.00). Vain harvoin valtuustoryhmän päätösten takana on perus- ja kunnallisjärjestöjen päätöksiä ainakaan isommissa kaupungeissa. Silloin kun on asiat ovat näin merkityksellisiä, ei vapaita käsiä tarvitse sallia, siinä olen samaa mieltä. Kyse on silloin isoista kuntatason asioista. Keskustellaan rankasti keskenämme ja ollaan yksimielisiä ulospäin.

Viitamiehen mukaan valittujen ei tarvitse kuunnella äänestäjiä; se on vain kaunis ajatus, eikä sitä tarvitse noudattaa. Hänen mukaansa aktiivisimpien asukkaiden pitäisi olla hiljaa kun eivät kuitenkaan edusta suurta enemmistöä. Miksi sitten vaaleja tarvitaan, eivätkö valtuutetut voisi valita itse itsensä, kun äänestäjän tahtoa ei tarvitse noudattaa, jos hän on liian aktiivinen ja siksi tuntee asioita? Minun tavoite on saada koko kansa aktiiviseksi.

Jokaisen valtuutetun tehtävä on paikallisten asioiden ajamisen lisäksi lisätä jokaisen asukkaan vaikuttamismahdollisuuksia, -halua ja –kykyä. Siksi olen itse kaikessa mahdollisessa asukastyössä, vain ja ainoastaan kuullakseni asukkaiden tahdon. Olen niin härski, että toimin yhteistyössä muidenkin puolueiden kanssa asukkaiden edun ajamisessa. Meillä ei ole paikallisella tasolla poliittisia erimielisyyksiä. Me jopa saatamme äänestää samoin valtuustossa lähiömme asioissa. Aktivoimme äänestäjiä äänestämään senkin vuoksi, että mitä enemmän alueelta on valtuutettuja, sitä paremmin lähiöin asiat etenee. Puolueiden väliset erot tulevat kuntatason asioissa. Tai on sen verran eroa lähiötyössä, että demarit ovat aktiivisimpia, koska demari välittää.

Kun olen pyytänyt vapaita käsiä ryhmältä lähiöni asioissa olen ne aina saanut. En voi toimia niin, että asukkaille sanon, että kyllä ajan teidän etuanne, mutta ryhmä ei anna. Ei Pohjois-Espoossa asuva demari voi sanoa mikä on espoonlahtelaiselle demarille parasta. Minut jyrättäisiin aina ryhmässä, kun enemmistö asuu aina kaikilla muilla alueilla. Tuemme täten toisiamme.

Olen säännönmukaisesti pyytänyt vapaita käsiä yhdessä kuntatason asiassa; talousarviopäätöksessä. En ole saanut ja hyvä niin. Aina on ollut sama syy. Jos me katsomme, että peruspalvelut eivät saa riittävästi rahaa, niin miksi me olemme sellaisen budjetin takana, johon emme oikeistoenemmistön vuoksi voi vaikuttaa.

Viitamies puhuu puolueen alennustilasta. Hänelle ja muille ruikuttajille sanon, puolue olemme me. Erityisesti kunnallisella tasolla on demareita, jotka haukkuvat demareita, jotka eivät ole saaneet mitään aikaan. Muistuttaisin, että puolueen nimi on sosiaalidemokraattinen puolue, paino sana loppuosalla. Jokaisella on  ja on oltava mahdollisuus vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Lähellä asukasta oleva puolueosasto on paikallisdemokratian perusyksikkö.

Juhani Hakala
Asukasaktivisti ja valtuutettu
Espoo