web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

KERETTEILÄISIÄ AJATUKSIA VAALEISTA

KERETTEILÄISIÄ AJATUKSIA VAALEISTA

Jos äänestysaktiivisuus ei kuulemma vielä ole uhka demokratialle, niin se on kyllä uhka sosialidemokratialle. Merkittävä kannatuksemme parannus tapahtuu vain äänestysintoa lisäämällä. Ei nyky-yhteiskunnassa myöskään voi olla niin, että sade on suurin huonon äänestysinnon selittäjä.

Ensinnäkin miksi äänestyspaikat ja –ajat eivät ole siellä missä ihmiset liikkuuvat – marketeissa ja kauppakeskuksissa ja arkisin. Tähän perustuu ennakkoäänestyksen kasvava suosio. Onko juhlallisella äänestysmenettelyllä nykyihmiselle sama merkitys kuin vuosisadan alussa. Perinteitä pitää kunnioittaa, mutta ei niihin saa kompastua.

Onko kunnallisvaalit oikea nimi? Toisiko nimi ”Lähivaalit” syrjäytyneet uurnille? Entäpä sähköinen äänestys? Ehkä se ei vielä toimi, mutta se arvokas väline, jolla valittu pitää reaaliaikaista kontaktia valitsijoihinsa, jos demari välittää.

Vihreät voittivat vaalit monissa kunnissa. Heitä pidetään nuorina, aktiivisina, ennakkoluulottomina, uteliaina, kantaa ottavina jne. Hyvä luoja eiväthän nämä ole vihreiden arvoja vaan nuorten ihmisten arvoja, ne vain liitetään vihreisiin. Vanhatkin aikaansa seuraavat ihmiset vaikuttavat nuorilta, myös demarit. Mutta miltä me näytämme? Puuttuuko meidän ilmeestä elämän keveys, näytämmekö raskaan vastuun kantajilta? Mitä vaikutta se, että puolueen puheenjohtaja ja eduskuntaryhmä riitelevät, juuri ennen vaaleja?

Otetaanpa vihreistä toinen esimerkki. Nimi kertoo mitä puolue haluaa. Arvatkaa montaako nuorta kiinnostaa keskustelu siitä, montako a-kirjainta on sanassa sosiaalidemokraatti? Entäpä jos nimi olisi ”Ihmisen asialla, sosiaalidemokraattinen puolue”, tai ”Peruspalvelujen puolesta SDP”?

Olisiko nyt naisen vuoro puolueen johtoon? Viittaan vain presidentti Halosen kannatukseen ja vasemmistoliiton myönteiseen kehitykseen vaaleissa. Kepun sijaisjohtajasta en viitsi sanoa mitään, mutta Kepu voitti vaaleissa. On uudenlaisen poliittisen kulttuurin aika, joka on myös inhimillisemmän näköistä, vaikka toiminta olisikin jo inhimillistä. Mainonnan maailmassa moni asia on ihmisille sitä miltä se näyttää, ei sitä mitä se on.  

Kuitenkin mukana pitää olla aina vanhemman viisautta ja järkeä. Se ei kuitenkaan ole sitä, että nuorten intoa hillitään vaan tuetaan heidän uteliaisuuttaan, kysymyksiään, autetaan - kuunnellaan. Puolue tarvitsee nyt nuorten intoa ja ennakkoluulottomuutta.  

Te vanhemmat, jotka minulle suutuitte, kertokaa miten Te lisäätte äänestysaktiivisuutta ja puolueen kannatusta, miten Te saatte nuoret mukaan.

Juhani Hakala
Espoo