web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Väärin keskusteltu

VÄÄRIN KESKUSTELTU

Puheenjohtajamme mukaan emme keskustele oikein (HS 2.5)! Tuomiojan kannattajien puheet ovat Paavon TV:ssä sanoman mukaan peräpeilipuheita. Miten me osaisimme keskustella kun puheenjohtajamme ei näytä esimerkkiä puolueen - (ei siis talouden) kehittämiskeskustelussa? Puheenjohtaja puhuu usein pääministerin suulla.

Puheenjohtajaehdokkaiden taakse leiriytyneet puhuvat toistensa ohi.  Paavo ja hänen kannattajansa kokevat keskusteluyritykset arvosteluna ja hokevat kuinka hyvin asiat Suomessa ovat ja mitä kaikkea on saatu aikaan. Myös keskustelun sensurointiyrityksiä on nähty (mistä ja kuka saa keskustella).

Kyllä Suomen talous on hyvässä jamassa ja siitä on Paavoa kiittäminen. KIITOS! Sitä ei ole kukaan kyseenalaistanut.

Kyse on talouden hedelmien jaosta, josta halutaan puhua. Hyvän talouden hedelmistä näyttävät nauttivan osakkeiden omistajat. Palkansaajien ja eläkeläisten on kiristettävä vyötä (sava-maksujen korotus, eläkkeiden rahoitus).

Keskustelu sosialidemokratian sisällöstä on yritetty kieltää. Vastapuolen leimaamalla leimaa itsensä ja osoittaa kyvyttömyytensä keskusteluun. Perustelu keskustelukiellolle on aina sosialidemokratian saavutukset pitkässä ja lyhyessä juoksussa. Näin vastaamalla sanotaan, että turpa tukkoon, Suomessa ei enää ole köyhyyttä. Ei ole kehitystä ellei tunnista ja tunnusta epäkohtia.

Eikö pitäisi aivan vakavasti paneutua siihen tosiasiaan, että vain noin puolet äänestää ja että erityisesti meidän kannattajat protestoivat jäämällä kotiin? He katsovat, että miksi äänestää kun markkinavoimalla on kuitenkin enemmän valtaa. Tähän sanotaan heti, etteihän se pidä paikkaansa, onhan valta ollut pitkään demareilla. Väärin - se on niin, jos siltä tuntuu. Jos ei tunnu niin he äänestäisivät. Tunne ohjaa ihmistä enemmän kuin järki.

Kyse onkin siitä mitä puhutaan ja miten se menee perille. Uskottavuudesta. Kuvaava esimerkki on  Paavon tärkeysjärjestys vappupuheessa: kasvu, täystyöllisyys ja vahva tuotantorakenne, kansantalouden vakaus, hyvinvointipalvelujen turvaaminen,  eriarvoistumisen ja syrjäytymisen torjuminen, tasapainoisen alueellisen kehityksen edistäminen. Itse näen asian tasan toisinpäin. Minulle etusijalla on täystyöllisyys, hyvinvointipalvelut, syrjäytyminen. Näihin tavoitteisiin pääsemisen keinoiksi olisin luetellut kansantaloudelliset tavoitteet.

Tavallisen Pulliaisen reaktio em kaltaisiin luetteloihin on kysyä, että "niin mutta mitä demarit oikein tekee? Onhan tuota sanahelinää kuultu.". Yksi poliittisvastaisuuden syy on, että sisällöt ovat jääneet sanojen taa.  Äänestäjä katsoo, että maailmoja syleilevillä termeillä yritetään kiinnittää asia pois olennaisesta, vaikka tämä ei ole tarkoitus. Hän ei näe pitkäjännitteisiä talouden trendejä vaan elää tätä päivää.

Paavo on viitannut kasvavaan puolueen kannatukseen. Kuitenkaan politiikassa ei ole tapahtunut mitään merkittävää. Yhtä hyvä selitys on, että puolueessa yritetään käydä periaatteellista keskustelua. Demarit ovat hävinneet vaalit useissa EU-maissa. Toisaalta taas Ruotsi on hoitanut työttömyytensä paljon meitä paremmin, eikä sen talous ole samoilla mitalisijoilla Suomen kanssa. Ovatko he jakaneet taloutensa hedelmät toisin?

Haluan vain että kuuntelemme emmekä teilaa toisiamme. Peräpeililäisetkin maksavat puolueen jäsenmaksun. Myös viestiemme sisältöä olisi syytä miettiä. Ihmiselle asia on niin miten hän sen kuulee, ei niin miten puhuja haluaisi hänen asian kuulevan.  Empatiaa - myötäelämistä  toverit!

Juhani Hakala
Espoo