web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kankkonen vastaan KankkonenKankkonen vastaan Kankkonen


Farisealais- ei kun kristillisdemokraatti Stig Kankkonen kertoo minun väitelleeni omia tulkintojani vastaan (LV 29.1.03), kun arvostelin hänen työttömyyttä ihannoivaa artikkeliaan (LV 1.1.03).  Jotten syyllistyisi samaan annan Kankkosen väitellä itsensä kanssa vastatessani hänen minulle esittämiin kysymyksiin.  Ensiksi on lainaus hänen artikkelistaan 1.1. ja sitten lainaus artikkelista 29.1.

1. Työpaikkojen luonti: 1.1. jutun otsikko oli ”Politiikan tehtävä ei ole luoda työpaikkoja”. ”Yritysten tehtävä ei ole, eikä voi olla työpaikkojen luominen”. ”Työpaikkojen luominen onkin siis ratkaisevilta osiltaan suomalaisten poliittisten toimijoitten ulkopuolella”. Sama asia 29.1: ”Poliitikkojen tehtävä on luoda mahdollisimman hyvät edellytykset uusien työpaikkojen syntymiseen”.

2-3. Pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen: 1.1: ”Irtisanotut, esimerkiksi pankkialalla, ovatkin itse asiassa omalla ”panoksellaan” menestyksen edistäjiä”. ”Hyvinvoinnin luomisessa olisikin mielestäni siirryttävä työpaikkakeskeisestä ajattelusta tuotantokeskeiseen ajatteluun”. 29.1: ”Onko Hakala tyytyväinen siihen, että köyhyys on lisääntynyt ja ongelmat kasautuneet pitkäaikaistyöttömille?”.  En ole, miksi siis lisätä työttömyyttä = köyhyyttä?

4. Onko työpaikka ihmisarvo mitta? 1.1: ”Henkilökohtaisella tasolla työttömyys muodostuu ongelmaksi, jos se johtaa taloudellisiin ja sosiaalisiin vaikeuksiin, joiden seuraus pahimmassa tapauksessa voi olla syrjäytyminen”. 29.1: ”…me kaikki olemme aina samanarvoisia huolimatta siitä onko meillä työpaikka tai ei”. Mielestäni edelleen työ on suomalaisessa yhteiskunnassa henkilökohtaisen ja sosiaalisen arvostuksen mitta.

5. Hyvinvointi: 29.1: ”…suuri poliittinen haaste tänä päivänä on (hyvinvoinnin) oikeudenmukaisemman jaon aikaansaaminen”. Aivan taatusti. Mutta miksi sitten Kankkosen puolue vaatii verotuksen alentamista? Verotuksella hyvinvointia jaetaan yritysten kannattavuuden takia irtisanotuille, hoidetaan työpaikkojen konekeskeisen johtamisen sairastuttamia, tuotetaan yrityksille ammattitaitoista työvoimaa,  tuetaan yrityksen perustamista, rakennetaan yritysten tarvitsema yhteiskunnallinen infrastruktuuri ja turvallisuusjärjestelmä jne jne.

Ja lopuksi Kankkosen jutun 1.1. pääväite: ”Poliittisten päättäjien tehtävä on luoda parhaat mahdolliset edellytykset tehokkaalle tuotannolle.”. Tehokas tuotanto ei ole päämäärä, jonka tavoittelussa ihmisen on alistuttava. Se on vain väline yhteisen hyvän tavoittelussa. Mitä useampi jakaa hyvinvointia, sitä suurempi on hyvinvoinnin summa. Jokainen työllistetty on yhteiskunnalle valtava säästö rahassa, mutta myös henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäys. Yhteiskunta on ihmistä, ei konetta varten.

Juhani Hakala
Demari