web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Talouden kasvu on ihmistä varten - ei päi


TALOUDEN KASVU ON IHMISTÄ VARTEN – EI PÄINVASTOIN


”Hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen ja peruskorjaaminen onkin pohjan luomista taloudelliselle kehitykselle…”. Näin toteaa puoluevaltuusto vaalikannanotossaan 7.11.02. Jää miettimään mikä oikein on tavoite ja mikä on keino.

Samassa ohjelmassa on oma lukunsa talouden kasvulle, mutta ei ihmisen kasvulle. Kyllä minä tiedän tarkkaan, mikä on oikea tavoite. Se on ihmisen hyvä ja siihen olemme pyrkineet. Miksi sitten emme sano sitä joka yhteydessä. Kun hoemme vain taloudellisen kasvun merkitystä unohtuu pian, että se ei ole tavoite vaan väline parempaan elämään yhä useammalle ihmiselle.

Ei tämä ole saivartelua. Esimerkiksi työttömyyden ja syrjäytimisen torjunta ovat tärkeimpiä tavoitteitamme. Jos nämä kaikki ihmiset äänestäisivät, olisimme ylivoimaisesti maan suurin puolue.  Syrjäytynyt ajattelee, että miksi minä äänestäisin kun kukaan ei välitä. Tärkeintä on vain kasvu ja ihminen on väline sen saavuttamiseen. Jatkuva kasvu ei näy mitenkään minun elämässäni.

Ja sitten tulee poliitikko ja luettelee Lipposen hallitusten kaikki hyvät aikaansaannokset ja mitä kaikkea vielä teemme ensi kaudella. Syrjäytynyt ihminen ajattelee tunteella, ei järjellä.  Hän ajattelee itsensä kautta. Hän ymmärtää ohjelmaa, joka lupaa hänelle ihmisenä parempaa. Siinä ohjelmassa sanotaan ensimmäisenä, että olemme vain häntä, ihmistä varten. Hänelläkin on ihmisarvo. Hyvinvointi on silloin suurinta kun sitä jakaa mahdollisimman monta ihmistä. Kaikki muu on vain keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseen. Niin kuin demareitten äänestys.

Samassa vaaliohjelmassa puhutaan kovasti välittämisestä. Se on se juttu! Taloudellinen kasvu on välittämisen väline, ei itseisarvo. Oikea ja nopein taloudellinen kasvu perustuu välittämiselle työpaikoilla. Se perustuu välittämiseen kunnan ja valtakunnan tasolla, kun olet lapsi, nuori, äiti tai isä, vanhus, sairas, sinulla on pieniä lapsia, sinulla menee huonosti, olet työtön jne. Se osoittaa, että Sinusta välitetään joka elämän vaiheessa. Näistä joka ikisestä hyötyy myös taloudellinen kasvu. Liike-elämä pitää näitä vain itsestään selvyyksinä, eikä halua osallistua niiden kustantamiseen.

Espoossa olemme nähneet miten kokoomukselle kolme tärkeintä asiaa ovat hyvä talous, talous ja talous. Sitten tulee liike-elämä, ja sitten tulee pientaloasuminen, yksityisautoilu ja sitten tulee asukas jos vielä jää rahaa jäljelle peruspalveluihin.

Vaikka olenkin Tapani Kansan vaalipäällikkö uskallan esittää, että sanaa ”Kansantalous” käytämme jatkossa muodossa ”Kansan Talous”.

Juhani Hakala
Espoo