web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Avaudu ja uudistu - nuoriin päin


AVAUDU JA UUDISTU – NUORIIN PÄIN

Uudenmaan piirin puolueosastotoiminnan kehittämistilaisuudessa mietimme puolueen jäsenmäärän jakaumaa: 9 % on alle nelikymppisiä, 19 % on alle viisikymppisiä. Monet meistä yli viisikymppisistä on tunteella sitoutunut puolueeseen - vanhemmat toverit ovat oikeasti taistelleet ay-liikkeessä, sodassa ja politiikassa tämän hyvinvointiyhteiskunnan puolesta. Heille puolueen nimellä on sisältöä.

Seminaarissa kysyttiin onko puolueen nimi houkutteleva nuorille. Pitäisikö nimi muuttaa? Minusta ei pidä. Mutta nimelle on annettava myös nuorten toivomaa ja ymmärtämää sisältöä, väheksymättä sitä, että toteutimme Forssan ohjelman. Sosiaalisuus on välittämistä, lähimmäisen rakkautta. Demokratia on kansalaisten vaikuttamisen oikeutta ja toivottavasti tulevaisuudessa myös velvollisuutta. Jokaisen luottamushenkilömme velvollisuus on aina ja joka tilaisuudessa lisätä asukkaiden vaikuttamisen mahdollisuuksia nimemme velvoitteen mukaisesti. Se lisää myös äänestysaktiivisuutta – kannatustamme.

Mutta mitä puolue tarjoaa alle nelikymppisille, tulevaisuudellemme? Tiedämmekö sen oikeasti? Vai luulemmeko vain tietävämme? Tulisiko ohjelmatyössä painopiste olla juuri nuorten tarpeissa, heidän arvomaailmassaan, tulevaisuuden yhteiskunnassa. Tämä vaatisi paljon tutkimista ja selvittämistä. Forssassa oli tästä hyvä itävaltalaispuheenvuoro, jonka mielellään näkisi tässä lehdessä kokonaisuudessaan ohjelmakeskustelun ryydittäjän.

Minusta näköalattomuus on puolueemme ongelma ja aiheuttanut käytävän ohjelmakeskustelun. Mikä on ihanneyhteiskunta johon pyrimme? Mikä on ihmisen elämän sisältö yhteiskunnassa, jota tavoittelemme? Itse haluan tietää enemmän, kuin että se on yhteisvastuun, solidaarisuuden, tasa-arvon jne yhteiskunta. Ovatko nuoret meille vain ehdokaslistan täytteitä, vai kuuntelemmeko, kuulemmeko heitä oikeasti? Meidän on oltava houkutteleva kilpaillessamme nuorten vapaa-ajasta. Johtotehtävissä myös nuorilla pitää olla mandaatti. ”Ei ollut ennenkään” ja ”toimeen tultiin ennenkin” puheenvuorot ovat kiellettyjä.

Ennen viime puoluekokousta johtavat toverimme loukkaantuivat arvostelusta. Yritin sanoa, että jos ei ole epäkohtia, ei puoluettakaan tarvita. Kuitenkin rakentavakin arvostelu otetaan liian usein henkilötason arvosteluna. Kehitystä ei ole ellei epäkohtia tunnisteta ja tunnusteta. Kritiikkiä tarvitaan. Myös siksi nuoret ovat tärkeitä. Avoimuus valinnoissa ja toiminnassa ovat sosialidemokratian perusperiaatteita. Moni järjettömältä näyttävä kannanotto selviää, kun tietää taustat. Muuten yhtyy arvostelijoiden kuoroon.

Meillä Uudellamaalla piirihallitus on kiitettävästi miehitetty nuorilla. Odotamme.

Keskustelussa todettiin myös, että rehellisyydellä on sosiaalinen tilaus. Samoin tärkeää on näkyvyys. Puolueosaston tulee toiminta näkyvästi alueellaan, niin että se on asukas- ja kunnallisdemokratian perusyksikkö. Piirin tsekkaulistalla oli paljon tekemätöntä.

Puhuimme puolueosastojen www-sivuista. Espoonlahden demareitten www-sivujen johtokunnan keskustelutasolla ovat pöytäkirjat, jäsenluettelot, jäsenten kyselyt ja aktiivinen johtokunnan keskustelupalsta. Jäsentasolla on keskustelupalsta, yhdistyksen tiedotteet, pöytäkirjat, toimintasuunnitelmat ja -kertomukset sekä puolueen, piirin ja kunnallisjärjestön sähköinen keskustelupalsta. Julkisella tasolla on keskustelu-, tapahtuma-, vaali- ja uutisetkansiot. Faktakansiosta löytyy mm. johtokunnan jäsenet, kunnalliset, puolueen, seurakunnan jne luottamushenkilöt. Meillä on myös kuvia kesäretkestä, itsenäisyyspäivän ja joulujuhlista jne (www.espoonlahdendemarit.fi). Puolet jäsentiedotteistamme jaetaan sähköisenä. Toki papereitakin tarvitaan, ei kaikilla ole varaa tiekoneisiin.

Meillä Espoonlahdessa on yksi Uudenmaan aktiivisimmista Kotkaosastoista (yli 200 jäsentä). Meillä on yhteisiä retkiä jne. Mutta, mutta. Aivovuotoa Ukkoyhdistyksen johtokuntaan ei ole havaittavissa. Tämä kaipaisi kovaa sisältöjen mietintää ja myös Kotkaliiton paneutumista asiaan.  

Puhuimme myös kaksoisjäsenyydestä. Minusta puolueen ja ay-liikkeen tulisi luoda kattavat pelisäännöt (ml. rahoitus), että jokainen ay-demariyhdistyksen jäsen voisi olla myös toimiva jäsen alueellisessa puolueostossa, joka hoitaa paikallisia asioita. Ay- ja kunnallispoliittinen toiminta ovat periaatteiltaan samanlaisia ja ay-liikkeessä on paljon taitavia vaikuttajia ja asioiden ajajia. Heitä tarvitaan varsinkin vaalityössä. Mukana on oltava mahdollisimman moni demari.  

Ai niin. Ja haastamme puolueosastot jäsenten keruukampanjaan, meillä on tarkoitus voittaa se. Pian lähtee joka talouteen esite toiminnastamme alueen asukkaidemme hyväksi. Jos tämä itsekehu harmittaa, niin laittakaan paremmaksi.

Hakalan Jussi
Espoonlahden demareitten
puheenjohtaja