web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Puolueosastoista

Uudenlaista ajattelua jäsenstrategiaan


Piirin puheenjohtaja Ari Korhonen uudistaisi SDP:n jäsenstrategiaa (Demari 18.4). Haastattelun rivien välistä tuli esiin sama huoli kuin minullakin: puoluetoimiston passiivisuus puolueosastojen toiminnan kehittämisessä.

Muutama vuosi tehtiin hienoja tutkimuksia, joiden pohjalta järjestettiin Espoossakin ponneton paikallinen tilaisuus, jolla ei ollut mitään vaikutusta käytännön toimintaan, eikä mitään seurantaa. Vain pieni osa Espoon yhdistyksistä vaivautui paikalle

Yhdistykseni esitti kyselyssä aikanaan, että tehtäisiin vaikka hyvien käytäntöjen pankki, jossa voisi esitellä ja käydä keskustelua siitä minkälaisin toimenpitein toimintaa on saatu kehitettyä. Tämä onnistuu vain, jos puolueen johto riittävän näkyvästi ja painokkaasti, myös käytännön toimenpitein, osoittaa, että koko sosialidemokraattisen toiminnan painopiste on puolueosastoissa ja erityisesti niiden poliittisessa toiminnassa.  Vai onko?

Sosialidemokraattisen puolueosaston tärkein keino on välittäminen ja ainoa tavoite on, että ihmiset itse ottavat vastuun ensin itsestään ja sitten muista ja ympäristöstään. Lähimmäisen rakkaus. On mentävä iholle. Ja puolueen kannatus ja henkinen hyvinvointi sen kun kasvavat ja verotus laskee, kun kaikkea ei heitetä yhteiskunnan vastuulle eivätkä ihmiset sairasta syrjäytyneisyyttään.

Haastattelussa Ari painotti puolueosastojen riittävän isoa kokoa ja alueellista kattavuutta. Olen ollut mukana yhdistämässä kaksi huonosti toiminutta yhdistystä kaupungin hallintoalueita vastaavaksi kokonaisuudeksi. Yhdistymisen jälkeen Espoonlahden demareita pidettiin poliittiselta toiminnaltaan Espoon toimivimpana.

Toveri Ari keskittyy puolueeseen liittymisen syihin. Hänen mukaansa ”avainkysymys on uusien jäsenten vastaanottaminen”. Minusta tämä ei ole avainkysymys. Se on toiminta. On turha houkutella väkeä, jos toiminta ei pidä heitä jäseninä. Puolueosasto on paikallisdemokratian perusyksikkö.

Puolueosaston pitää näkyä ja kuulua alueellaan. Se on valinnut lautakuntien luottamushenkilöt ajamaan myös paikallisten asukkaiden asiaa. Puolueosaston vastuulla on, että luottamushenkilöjärjestelmä toimii ja mikä tärkeintä paikalliset asukkaat voivat vaikuttaa tätä kautta ja saavat tietoa kunnan alueellisista kehityssuunnitelmista, rakentamisesta jne.

On varmasti ihan hyvä järjestää alueellisia tilaisuuksia, jossa käydään läpi aluetta koskevia kunnan suunnitelmia tai kuullaan valtakunnan tason demariterveisiä. Mutta se ei riitä. Demareitten pitää olla siellä missä tapahtuu eli mukana eri paikallisissa yhdistyksissä, asukasyhdistykset tärkeimpänä. Myös jos kunnassa on asukasdemokratiaelimiä, niissä on pakko olla mukana. On verkostoiduttava.  Myös sähköisesti (www.espoonlahdendemarit.fi, www.espoondemarit.fi).

Espoonlahdessa kaikki paikalliset eri puolueiden yhdistykset ajavat yhdessä rintamassa paikallisia yhteisiä asioita, nyt kulttuuritiloja. Kuitenkin Espoon suuralueista Espoonlahdessa on heikoiten palveluja. Syy on se, että meillä on vain 2/3 valtuutetuista, mikä meille asukasmäärän mukaan kuuluisi. Eli paikalliset puolueet eivät ole pystyneet osoittamaan, että tekevät tärkeää työtä paikallisella tasolla. Tätäkin asiaa olemme ajaneet yhdessä eri puolueissa. Jos Espoonlahden asiat halutaan kuntoon, se tapahtuu vain äänestämällä espoonlahtelaista. Ja kansanedustajaehdokkaat tekevät vaaleissa juuri päinvastaista työtä. Piiri pieni pyörii….

Ei myöskään riitä, että juhlapuheissa halutaan nuoria mukaan toimintaan. Heille pitää myös aivan oikeasti antaa tilaa, johtokunnassakin. Jos yhdistys toimii huonosti kannattaisi lähteä perkaamaan tätä kautta: miten suhtaudutaan uusiin ajatuksiin, meistä kokeneista tyhmillekin tuntuviin.

Uskon Ari Korhosenkin olevan samaa mieltä, että puolueen kannatusta lisätään vain houkuttelevan toiminnan kautta. Toiminnan, joka koetaan ensin koskevan itseä ja sitten jonka kautta voidaan auttaa muita. Ei siis pelkästään kehittämällä prosesseja, joilla uusia jäseniä houkutellaan. Nekin ovat sinänsä tärkeitä, osoittavat välittämistä alusta alkaen.

Oikeisto rakastaa rahaa ja haluaa vaikuttaa, että sillä menee hyvin. Meille raha on vain väline inhimilliseen hyvinvointiin, johon kuuluu myös henkinen hyvinvointi, toistemme ja luonnon arvostaminen ja auttaminen. Tärkeintä on ihminen itse. Puolueosastot ovat lähinnä ihmistä.

Juhani Hakala
Espoo