web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Kiitos puhemies Paavo

Kiitos puhemies Paavo

Kiitos Paavo esitelmästäsi ”Kansanvalta 100 vuotta” Espoon Työväenopistossa. Saimme paljon ajattelemisen aihetta. Vahinko vaan, että demarivaltuutetut olivat samaan aikaan tekemässä myönteistä päätöstä Metrosta. Mutta sitähän Sinäkin toivoit.

Esitelmässäsi oli paljon uusia avauksia ja ajatuksia. Miten Ruotsin valta pelasti meidät feodalismilta. Tai miten Venäjän valta takasi Suomen autonomian ja suomenkielen aseman. Tuskin Ruotsin takamaassa olisi perustettu kansakoululaitos jo v. 1866. Minulle oli uusi asia, että asukasdemokratian edelläkävijä olivat kylätoimikunnat, joissa patruunat ja työläiset yhdessä päättivät kansakoulun perustamisesta lapsilleen.

Suomen 100 vuotta vanha maailman ensimmäinen merkittävä tasa-arvoteko oli naisten äänioikeus.

Uskon myös johtopäätökseesi, että jos tsaari olisi hyväksynyt kunnallishallintouudistuksen olisi sisällissota vältetty. Yhdessä päättäminen olisi opettanut ymmärtämään vastapuolen näkemyksiä. Myös ajatuksesi demokratian ratkaisuista toisen maailman sodan loppuessa olivat mielenkiintoisia. Esityksesi loi jäntevän kuvan suomalaisen länsimaisen demokratian kehityksestä maailman ja EU:n melskeissä.

Mutta tärkein olisi esitelmäsi loppuosa. Se oli yleismaailmallisen suvaitsevaisuuden julistus. Suomalainen demokratia perustuu suvaitsevaisuudelle. Myös vähemmistöille on taattu oikeus vaikuttaa asioihinsa.

Uskonto on liian usein suvaitsemattomuuden käyttövoima. Kuitenkaan kaikki uskonnot ovat samanarvoisia ja arvostettavia menetelmiä henkisen rauhan ja tasapainon saavuttamiseksi. Niillä on usein yhteinen historia. Jokaisessa uskonnossa on oppi lähimmäisen rakkaudesta.

Uskonto on henkilökohtainen asia. Se ei voi olla yhteiskunnallinen oikeutus sortoon ja ihmisten tappamiseen. Kenelläkään ei ole kuitenkaan oikeutta tuomita toisen uskontoa. Usein ääriainekset pilaavat kaikkien uskontojen ihmisrakkaan sanoman. Valitettavasti ääriaineksia on myös paaveissa ja papeissa - suomessakin. Itse en halunnut maksaa joidenkin pappien naisten ihmisarvoa halventavista mielipiteistä.

Näin minä Paavon puheen itselleni tulkitsin. Suvaitsevaisuus vaatii puolesta puhujia. Suvaitsevaisuuden puolesta puhuvat tasapainoiset ihmiset. He eivät tarvitse enää kaikkea rakkautta itselleen. He eivät ohjaudu ulkoa vaan sisäisen myötätunnon energialla.

Vasemmisto on aidosti kärsivän ihmisen asialla. Tavoitteemme on ettei vain minulla mene hyvin, vaan meillä kaikilla menee hyvin. Tällöin hyvinvointi jakautuu laajemmalle ja on siten summaltaan suurempaa. Rikkaan rikkauden lisäys ei tuota samaa onnen lisäystä.

Tämä on myös sosialidemokratian kansainvälisenkin toiminnan tavoite: kärsimyksen ja suvaitsemattomuuden poistaminen maailmasta. Se on tinkimätön tavoitteemme. Sitä myös ihmiset yhä enemmän vaativat tietoisuuden kasvaessa. Siksi tarvitsemme Paavoja maailman turuille ja toreille.

Kansainvälinen sosialidemokratia tarvitsee kantaa ottavaa organisaatiota ja kasvoja, jotka koostuvat maailman huippujohtajista. Sen olemme kärsiville ihmisille velkaa. Me uskomme, että sosiaalisuus ja demokratia ovat tärkeimmät keinot kärsimyksen poistamiseksi maailmasta. Mutta sen tulee tapahtua arvostamalla ihmisiä, heidän kulttuuriaan ja uskontoaan. Ne ovat heidän henkinen selkärankansa ja sitä ei saa murtaa. Jokaisella tulee olla oikeus itse ratkaista uskontonsa ja poliittisen kantansa. Jälkimmäiseen vaikuttaa se, mikä mahti aivan aidosti ja ihmistä arvostaen haluaa poistaa kärsimyksen maailmasta.

Niin se ajatus lähti lentoon. Kiitos Paavo.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja (sd)