web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Armenian kansanmurha


SUOMEN TUNNUSTETTAVA ARMENIAN KANSANMURHA

Olimme 19.10 Armeniassa kansanmurhan muistomerkillä ja museossa kun USA:n kongressin valiokunta äänesti Armenian kansanmurhan tunnustamisen puolesta. 21 maata on tunnustanut kansanmurhan.

Suomen osalta tilanne tuntuu maallikosta perustuslain vastaiselta. Tasavallan presidentti Halonen on monen muun maan päämiehen kanssa tunnustanut kansanmurhan istuttamalla muistomerkille kuusen murhattujen muistoksi. Hallitus taas ei tunnusta kansanmurhaa. Suomella ei voi olla kahta ulkopoliittista linjaa samaan asiaan. Hallitus ei voi väittää, ettei kansanmurhaa olisi tapahtunut, jos tasavallan presidentti on sen Armenian kansalle myöntänyt.

Kansanmurha tapahtui vuosina 1915-17. Armenia oli tuolloin osa Turkkia. Armenia koulutus- ja sivistystaso sekä talouselämä olivat erittäin korkealla tasolla toisin kuin Turkissa. Islamilaisten ympäröimä Armenia lienee maailman ensimmäinen maa, joka otti kristinuskon valtionuskonnokseen (v. 306 jaa).

Turkin armeijassa palveli v 1914 yhteensä 40~000 armenialaista sotilasta. Heiltä otettiin aseet pois ja laitettiin pakkotyöhön. Ne jotka siitä säilyivät hengissä, ammuttiin. Seuraavaksi vangittiin taloudellinen, poliittinen ja henkinen sivistyneistö; kidutettiin ja tapettiin.

Seuraavaksi koottiin työikäiset miehet, sidottiin yhteen ja ammuttiin kylien ulkopuolella. Viimeisenä koottiin naiset, lapset ja vanhukset ja laitettiin kuoleman marssille Syyrian erämaahan. Turkkilaiset ottivat heidän asuntonsa omikseen. Turkin sotilaat sallivat, että rikollisjärjestöt raiskasivat marssilla naiset ja ottivat heitä jalkavaimoikseen. Marssilla olleiden omaisuus varastettiin. Lopussa myös vaatteet vietiin. Alasti ja ilman vettä erämaassa kuolivat loput.

75 % armenialaisista eli 1,5 miljoonaa ihmistä kuoli. Monet diplomaatit raportoivat massamurhasta. Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet sopivat Turkin kanssa, itsenäisen Armenian perustamisesta. Kuitenkin Turkki hyökkäsi Armeniaa ja karkotti 500~000 henkiin jäänyttä Armenialaista itään. Liittoutuneet hyväksyivät tämän. Nykyinen Armenia on arviolta vain viidesosa historiallisesta Armeniasta, suurin osa siitä jäi Turkin puolelle. Kuten myös Raamatusta tunnettu pyhä Araratin vuori.

Kyse on yhden kansakunnan kiistatta todistetusta kansamurhasta. Mikään rehellinen kansakunta ei voi sulkea silmiänsä tällaiselta asialta kauppa- tai sotilaallisten suhteiden pohjalta kuten pres. Bush nyt yrittää.

EU on edellyttänyt Baltian sotaa käyneiltä mailta kansanmurhien tunnustamisia tuomitsemalla sotarikolliset ehtona EU:n jäsenyydelle. EU-maiden tulee vaatia samaa myös jäsenyyttä hakevalta Turkilta.

Tämä asia on erittäin tärkeä Armenian kansalle. He ovat tunnustuksen ansainneet.

Juhani Hakala
Espoo