web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Henkinen kestävyysvaje

                                                                    12.11.13

Toivoin, että Himasen raportti olisi aiheuttanut hedelmällistä keskustelua eväistämme tulevaisuutta varten. Himanen puhuu ”henkisestä kestävyysvajeesta” ja tarvittavista ”suurista visioista” ja vaatii ”onnistumiseen vievää henkistä kulttuuria”.

Hallituksen rakennemuutos on hyvä osoitus henkisestä vajeesta. On pään pensaaseen pistämistä edellyttää tiukoilla olevilta kunnilta miljardin edestä toiminnan tehostamisia. Ministerit ovat muka rakennemuutoksen takana, mutta eivät pysty saamaan virkamiehiltään esityksiä, miten rakennemuutos toteutettaisiin.

Rakennemuutos olisi edellyttänyt palvelurakenteiden läpikäyntiä. Mitä arvokas elämä edellyttää yhteiskunnalta - hyvinvointivaltiolta?  Mikä on hyvinvoinnin/arvokkaan elämän/onnellisuuden sisältö nykyihmisellä?

Meidän on pakko karsia tarpeellisiakin julkisia palveluja. Esimerkiksi jos bussit kulkisivat ruuhka-aikojen ulkopuolella harvemmin ja täydempinä, voitaisiin lopettaa tukeminen. Onko kaikki Ely-keskusten ja kuntien lupa- ja valvontabyrokratia todella tarpeen elämän suojelemiseksi ja säilyttämiseksi?

Kuntien suurimpia taloushuolia on Suomen heikko rakennustaito (homekoulut ja -päiväkodit). Maallikoiden tiedot eivät riitä rakennusprojektien arviointiin. Rakentaminen (mm julkiset tilat) tehdään viimeisen päälle. Onko meillä varaa tehdä aina kaunista ja kallista, vai halvempaa ja käytännöllisempää?

Suomessa puhutaan keskittymisestä ympäristöteknologiaan. Yhtään merkittävää avausta ei ole kuitenkaan nähty. Esimerkiksi Aaltoyliopistossa on tietämystä ilmaisen ympäröivän energian hyödyntämisestä mm autoissa. Kansainvälisen öljy- ja autoteollisuuden vastustuksesta keksintöä ei saada käyttöön. Ellei mitään tehdä, aiheutuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä ihmiskunnalle suuremmat vahingot, mihin Hitler, Stalin tai Mao koskaan pystyivät. Maa joka uskaltaa ottaa tämän tekniikan kaupalliseen käyttöön on maailman valloittaja. Tuskin se on Suomi, kun tarmo menee Himasen haukkumiseen.