web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Säästöt vai elvytys?

Säästöt vai elvytys                                          1.3.15

Vasemmistoliitto ajaa vaaleissa pääasiassa elvytystä keinona pelastaa Suomen kansantalous. Kokoomus ajaa rakennemuutosta.

Elvytyksen tehoa heikentää, se, että olemme viennistä eli ulkomaisesta kysynnästä riippuvaisia. Elvytys perustuu luontoa tuhoavaan jatkuvaan kasvuun, joka johtaa maapallon tuhoutumiseen. Seuraavassa lamassa pitää elvyttää vielä enemmän, jos ei haluta tehdä mitään julkishallinnon kasvaville kustannuksille. Suomi velkaantuu 14 milj € päivässä. Elvytys tapahtuisi velkarahalla.

Näen, että poliittisten päättäjien, mutta myös äänestäjien, on kannettava vastuunsa. Kaikkien on luovuttava jostain. Jos vaikka julkinen liikenne kulkisi harvemmin ja täydempänä, olisi äänestäjän hyväksyttävä se. Hyvinvointivaltion rooli kansalasten tarpeiden tyydyttämisestä pitäisi miettiä uudelleen. Kaikkeen ei ole varaa.

Ei myöskään tulisi kokoomuksen lailla syyllistää kansan köyhintä osaa. Sekä yritykset, että Suomen rikkaimmat ovat hyötyneet siitä, että olemme yhdessä kouluttaneet työvoiman ja pidämme yllä sen terveyttä ja kannamme vastuun irtisanotuista.

Suomen hallinnon rakenne on liian raskas, kansantalous ei kestä sitä. Vasta todellisten byrokratiatalkoiden jälkeen voidaan puuttua eri väestöryhmien etuuksiin. Nyt tuntuu, että vain kansalaisten pitää kiristää vyötään, kun ministeriöt ovat katsoneet, että kaikki nykyinen byrokratia on tarpeen kansalaisten terveyden suojelemiseksi. Itse työskentelin 100 hengen Kepu/Kokoomusjohtoisessa lopetetussa virastossa (Tuotevalvontakeskus), joka sai toimia 14 vuotta vastoin ministeriön tahtoa ja vastoin useaan kertaan muutettua tehtäväasetustaan. Poliittiset turvapaikat ja kytkökset estävät todellisen rakennemuutoksen.

Juhani Hakala