web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Veronkiertäjä Caruna

Veronkiertäjä Caruna 1.3.16

Minun oikeudentuntoa loukkaa vahvasti se, että minun on maksettava sähkönsiirrosta alueellisessa monopoliasemassa olevalle pääosin ulkomaiselle (80 % omistuksesta) sähköyhtiölle, joka kiertää verot Suomessa?

Miten yleensä voi olla mahdollista, että sähkön suurin siirtäjä ( 20 % koko maan verkosta) on ulkomaisessa omistuksessa? Vastaako viime kädessä alankomaiset kaksi  omistajaa osaltaan Suomen energiahuollosta ja -turvallisuudesta kriisiaikana?

Nyt Carunan 30 % hinnankorotukset siirtyvät suoraan verotta ulkomaille. On turha väittää, että korotukset menevät sähkönsiirtoverkon kunnostamiseen, jos Caruna ei vahvista asiaa julkistamalla talouslukunsa.

Yritin selvittää Carunan nettisivuilta paljonko yhtiö maksaa ulkomaille voittoa, jota lisäävät Suomeen maksamattomat verot. Näitähän asioita Caruna ei nettisivuillaan kerro. Yhteiskunta suo Carunalle energiaturvallisuuteen liittyvän monopoliaseman, siksi sen taloudenpidon tulee olla läpinäkyvää. Tämä ei vastaa Carunan itselleen asettamaa arvoa avoimuudesta. On todella tarpeen, että eduskunnan talousvaliokunta selvittää sähköyhtiöiden voitot kun hintoja korotetaan.

Carunan www-sivuilla yhteiskuntavastuukohdassa ei puhuta mitään siitä miten yritys kantaa yhteiskunnallisen vastuunsa veroja maksamalla. Se ei korvaa mitenkään suomalaiselle yhteiskunnalle työntekijöidensä turvallisuuden, joukkoliikenteen, koulutuksen, sosiaali- ja terveyspalvelujen jne kustannuksia.

Juhani Hakala
Valt maist
Espoo