web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Julkinen terveydenhuolto tekee sairaita


Julkinen terveydenhuolto tekee sairaita     21.6.16

 

Tässä sairauskertomuksessa en moiti terveydenhoitohenkilökuntaa vaan sitä, että sairaanhoidon määrärahat on supistettu minimiin ja se näkyy monin tavoin.

Säästäminen näkyy sääntöinä. Yritin päästä eturauhastestiin. Sairaanhoitajan mukaan eturauhastestejä otetaan vain kerran vuodessa. Tilanteeni paheni ja alkoi olla vaikea kävellä. Ohitin kerberoksen ja otin yhteyttä hoitokansion kautta suoraan lääkäriin. Syöpäarvot olivat punaisella.

Terveyskeskuksissa on usein vastavalmistuneita kokemattomia lääkäreitä. Sain vuosi sitten rajuja tukehtumiskohtauksia ruokailun yhteydessä. Laihduin muutamassa viikossa 15 kg. Lääkärin mukaan vika oli keuhkoissa, minun mielestä vatsassa. Lääkäri antoi kyllä vatsalääkityksenkin 2-3 viikoksi, HUS:n mukaan olisi pitänyt käyttää 8-12 viikkoa. Keuhkoja tutkittiin kovasti: kaksi viikkoa keuhkokuva, kaksi viikkoa lääkäri, kaksi viikkoa spirometri, kaksi.. jne. Tässä meni 1,5 kk. Lääkäri mutisi, että ellei hän tutki ensin keuhkoja, hänet haukutaan. Tilani paheni koko ajan.

Yleensä diagnoosin tekee sairaanhoitaja puhelinkeskustelun pohjalta ja päättää tapauksen kiireellisyydestä. Sain kahden päivänä kohtauksen. Keskus diagnostisoi minut luulosairaaksi ja sain ajan kahden viikon päähän. Tilanne oli niin huono, että menin yksityiselle lääkärille ja seuraavana aamuna olin Meilahdessa viikon veran. Syy oli vatsassa: refluksitauti.

Täytyy olla todella sairas, jos pääsee erikoislääkärille tai otetaan testejä. Minulla oli aistimuksia kurkussa ja pyysin monta kertaa terveyskeskuksessa päästä tutkimuksiin tai edes erikoislääkärille. Lääkärin mukaan oireet johtuvat vain refluksitaudista ja juurihan ruokatorvi tähystettiin pari vuotta sitten. Ei syöpä niin nopeasti kehity.

Onneksi pääsin keuhkokuvaan. Siinä sattumalta löytyi kyhmy kurkusta, joka oli kilpirauhassyöpä. Sitten menee taas 2-3 kuukautta, että pääsen leikakukseen. Kilpirauhassyöpä oli pikemmin refluksitaudin syy, kuin seuraus. Elikkä syöpä olisi ollut ehkä löydettävissä jo vuosi sitten, ennen sen leviämistä

Byrokratia lisää kustannuksia. Olen käynyt Jorvin lähetteellä monesti samassa testissä. Vasta labrassa saan kuulla, että ei olisi/olisi pitänyt ottaa lääke, ei olisi/olisi pitänyt paastota. Labran hoitajien mukaan Jorvin puuttuva etukäteisohjeistus aiheuttaa jatkuvasti uuusintakäyntejä.

No yhtä lääkettä sain tarpeeksi. Vuoden raskas psyyken lääkitys, jota en nauttinut.

 

Terveisiä päättäjille