web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Vapaus- ja sisällissodan juhlatTurun Tuomiokirkossa oli 21.5 kaunis ja herkkä muistotilaisuus sisällissodan uhreille. sekä valkoisille että punaisille. Arkkipiispa puhui liikuttavasti lähimmäisen rakkaudesta ja sovinnosta. Presidentin puhe jatkoi samaa teemaa. Puoluejohtajat sytyttivät kynttilän kaatuneiden muistolle. Nuoret ja naiset puhuivat kiihkottomasti sisällissodasta, kun veli nousi veljeä vastaan.

Finlandiatalon Vapaussodan juhlasta 17.5 puuttui kaikki edellinen. Yleisö koostui vanhoista upseerimiehistä. Ohjelma meni mahtipontisuudessaan huumorin puolelle. Se ei puhutellut nuorisoa, eikä kai ollut tarkoituskaan. Jos ohjelmaa suorittamaan kutsutaan lapsia, olisi heidän arvonsa mukaista antaa heille asianmukaiset esiintymisvaatteet ja harjoittaa heidät kunnolla liikkumaan ryhdikkäästi ja samanaikaisesti. Nyt meni vähän sinne päin. Ohjelma keskittyi kertomaan kaikesta siitä hyvästä, mitä valkoiset saivat aikaan.

Finlandiatalossa puhuttiin, miten valkoiset taistelivat vain venäläisiä sotilaita vastaan. Kukaan ei maininnut, että pahimmat taistelut käytiin kyllä punaisten kanssa. Eikö Vapaussodan tavoitteet jääneet toteutumatta, kun työväestöstä ei vapauduttu, vaikka heitä tapettiin kiväärillä, sairauksilla ja nälällä paljon enemmän sodan jälkeen? Miksi upseerit haluavat taas aloittaa näiden ikävien vanhojen haavojen kaivelun?

Valtiojohto vaali Turussa kansan yhtenäisyyttä, upseerit puhuivat kansan kahtiajaosta. Ilmaisesti eläkkeellä olevien upseerien ei tarvitse enää noudattaa kansakunnan ja valtiojohdon yhteisesti sovittua tahtotilaa.