web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Mitä buddhalaisuus tarjoaa länsimaalaisille
Alustus paneeliin: Mitä buddhalaisuus tarjoaa länsimaalaisille


Buddhalaisuudella on ollut ja on paljon annettavaa tieteen saralla. Dalai Laman mukaan Buddhalaisuus on mielen tiede. Hän ja Lamat käyvät jatkuvasti puhumassa länsimaisille tiedemiehille unesta, alitajunnasta ja mielestä.

Loppujen lopuksi esim. psykoterapia toimii täysin buddhalaisten periaatteiden mukaan. Terapeutti tai Lama vain ohjaavat henkisellä tiellä, mutta työ on tehtävä itse. Molemmissa prosesseissa käsitellään aivan samoja lapsuuden ja nykyisyyden traumoja ja tulevaisuuden pelkoja. Erityisesti kognitiivinen psykologia on hyvin lähellä buddhalaisuutta.  Länsi on jo pitkään hyödyntänyt 2500 vuotta vanhaa Buddhan viisautta.

Kristillinen maailma puhuu kovasti evoluutioteoriasta ja moni uskova ei sitä tunnusta. Kreationismi leviää lujaa vauhti. Evoluution pääsanoma on: vahvin voittaa, eli sama periaate kuin kapitalistisessa järjestelmässä.

Dalai Lama lisäisi länsimaiseen teoriaan kaksi aspektia.  Ensinnäkin ihmisten välinen yhteistyö on ollut vahva evoluutiotekijä. Samoin evoluutioteoriasta puuttuu henkinen evoluutio. Siksi mm. suomalaiset eivät arvosta juuriaan, koska emme tiedä henkisestä perinnöstämme ennen kristinuskoa juuri mitään. Kristinusko tuhosi juuremme mustana pakanuutena.

Kuitenkin juuremme ovat lähellä buddhalaisuutta. Jälleensyntymisoppi länsimaissa ei ole tuontitavaraa. Esivanhemmillamme uskoivat jälleensyntymään henki- ja itsesieluihin. Shamanismi on hyvin lähellä buddhalaisuutta, jumaluuksilla ja energioilla on vain eri nimet. Myös Jeesus uskoi jälleensyntymisoppiin, kunnes ihminen, eli Konstantinopolin kirkolliskokous poisti sen. Joku sikaileva piispa tajusi varmaan voivansa syntyä sikana.

Dalai Laman mukaan jos buddhalaisuus ja tiede ovat ristiriidassa,  muutetaan Buddhalaisuutta. Tosin tähän ei hirveästi ole tarvetta, kun kvanttifysiikkakin on tullut tukemaan buddhalaista käsitystä maailmasta ja sen synnystä

Suurin ero länsimaisen ajattelun ja buddhalaisuuden välillä on suhtautuminen elämään. Aihe on niin laaja, että käsittelen asiaa vain hyvin pinnallisesti.

Elämä on meille buddhalaisille arvokas. Siksi lamat eivät ymmärrä lainkaan Suomen korkeita itsemurhalukuja.

Buddhalaisen tien aloittamisen tärkein ja ainoa edellytys on, että olet sinut itsesi kanssa. Juuri tähän buddhalaisilla on tarjota välineitä, mielen harjoituksia. Minkälainen olisikaan yhteiskunta, joka koostuu vain tasapainoisista ihmisistä?

Arvostettu Piispa Huovinen sanoi TV:ssä kysyneensä, miksi Jumala salli Tsunamin. Nämä kysymykset kuuluvat länsimaihin, joissa Jumala päättää jokaisen kohtalon. Karmamme ja syyn ja seurauksen lain vuoksi me emme kysele Jumalan tahtoa. Me itse luomme sen. Tästä taas seuraa, että voi elää nykyhetkessä. Länsimaalaisille tulevaisuuden ennakointi ja muokkaaminen on tärkeää, eli ei tarvitse ihmetellä niin yleistä murehtimista ja stressiä.

Tänä luonnon saastumisen ja kasvihuoneilmiön aikana ehkä tärkein totuutemme länsimaille on, että olemme yhtä luonnon kanssa.. Tiellä mateleva käärme on voinut olla isoäitimme. Elämän on tapahduttava luonnon uusiutumisen ehdoilla

Eniten tarjottavaa meillä olisi talousjärjestelmän saralla, mutta oppimme tuhoaisi koko kapitalistisen järjestelmän.   Mainonta ja markkinointi perustuvat mielihalujen, tarpeiden, himojen tyydyttämiseen ja uusien tarpeiden luomiseen. Me taas pyrimme irti tästä kaikesta. Me haluamme, että kun tuotetaan, tuotetaan vain tarpeellinen. Nautintomme on henkinen - ei materiaalinen. Emme halua olla ulkoa ohjattuja. Ei uskonnossa, eikä kulutuksessa.

Ihminen ja luonto ovat kapitalismissa vain kasvottomia tuotannontekijöitä, joita pitää saada mahdollisimman paljon ja mahdollisimman halvalla. Tavoitteena on vain oma etu ja voitto. Sosialismi olisi ihanteellinen järjestelmä, jos ihminen ei pilaisi sitä. Vain korkean henkisen tason saavuttaneet ihmiset ovat valmiit täydellisen myötätuntoon ja todelliseen tasa-arvoon. Myötätunnon yhteiskunta ei tarvitse sosiaalisia turvaverkkoja, kun kannetaan vastuu muista.

Tässä hetkessä elämisellämme ei varmastikaan elintasoa nosteta, mutta onko siihen todella tarvetta länsimaissa? Eikö kyse pitäisi olla sen jakamisesta köyhille maille? Luonnon saastuessa elämisen taso laskee. Elintaso tappaa maapallon, elämäntaso säilyttää sen vielä lapsillemmekin. Kaiken yhteiskunnallisen päätöksenteon pohjana pitää olla jatkossa elämän arvostaminen ja säilyttäminen pitkällä tähtäimellä.

Buddhalaisuus on henkinen kasvumenetelmä, muut uskonnot kasvatusmenetelmiä.

Jotkut ovat oppineita toiset ovat opetettuja