web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Hallitus estää uskonnon harjoittamisen.

Hallitus estää uskonnon harjoittamisen.

Suomen perustuslain 11 § takaamaan uskonnon vapauteen kuuluu oikeus harjoittaa uskontoa. Uskonnon harjoittamiseen tarvitaan eri uskonnoissa pappi, rabbi, imaami, guru, lama ja opettaja. Vanhasen hallitukset ovat muuttaneet edellisten hallitusten ja muualla Euroopassa noudatettua käytäntöä, että tiibetiläiset voivat matkustaa ilman passia matkustusasiakirjalla pakolaisasemansa vuoksi.

Ulkoministeriö kielsi käytännön muuttuneen muutama vuosi sitten, mutta joutui perumaan puheensa, koska kielteisiä viisumipäätöksiä oli jo riittävästi. Ilmeisesti käytäntö on tiukentunut, kun laajan suomalaisen oppilasjoukon omaava Lama ei enää saanut viisumia Suomeen. Keväällä hän vielä sai. Laman opetukset jouduttiin perumaan neljällä paikkakunnalla.
Tiibetinbuddhalaisilta  on viety uskonnon harjoittamisen vapaus. Buddhalaisen tien ensi askel on mielen tasapainon ja tyyneyden saavuttaminen. Prosessi on ollut Tiibetissä 2500 vuotta sama kuin psykoterapiassa: terapeutti ja Lama vain ohjaavat ja ihminen itse tekee mielen lukkojen aukaisutyön. Jokainen asiaa vähinkin tunteva tietää, ettei tätä prosessia saa jättää kesken.
Se että opettajalama on pakolainen, ei voi olla syy viisumin myöntämättömyyteen. Muutenhan ketään pakolaisstatuksen omaavaa ei voisi päästää Suomeen.  Sama tiukennus koskee myös muita luennoitsijoita, joita on kutsuttu esim. tänä syksynä. Matkansa kohteena olleisiin muihin länsimaihin he kyllä ovat saaneet viisumin.

Onko todella niin, että Kiinan kauppasuhteet ovat tärkeämmät kuin perustuslain Suomen kansalaisille takaamat oikeudet? Hallitus tukee kiinalaisia, ei kansalaisia. Emmekö me ole oppineet Neuvostoliiton nuolemisesta mitään? Silloinkin totuus pimitettiin kansalta.

Kun Dalai Lama vieraili Suomessa pääministeri kielsi ministereitä tapaamasta häntä. Yksi ministeri ei käskyä noudattanut. Muissa maissa eri maiden päämiehet ja –naiset kilvan haluavat tavata maailman kuuluisinta Nobelin rauhanpalkinnon saajaa.

Juhani Hakala
Espoo