web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Havaintoja henkisestä tiestä

                                        15.2.10


Oli taas ”Minä olen” messut. Ja kaikenlaita muutakin on tapahtunut. Kiitos henkisille oppailleni niistä.

Aloitetaan messujen loppupäästä: Nanci Trivellato: Bioenergioiden aistiminen ja hallinta tahdon avulla. Kun suljen silmäni minua alkaa huojuttaa. Tiedän kruunuchakrani olevan auki, joten olen olettanut, että kosminen energia heiluttaa. Muta Nancin mukaan se onkin minun oma energiani joka liikkuu helposti. Energiaravistukset taas tulevat kun siirrymme energiakehoon tai takaisin. Olen luullut, että energia tulee ulkoapäin. Pitäisiköhän mennä vielä Nancin kurssille?

Hän puhui paljon ruumiista irtautumiskokemuksista ja minulla lienisi jonkinlaiset edellytykset, kunhan vain osaisi.

Hain yhtä ystävää asemalta, Tuli tosi ärtynyt olo. Nancin mukaan häntä riivasi paha henki: joku paha ei-fyysinen ihminen. Kun oma energia ei ole vahva, niin ärtymys leviää. Päinvastaisessa tapauksessa voisin auttaa ystävääni ja tätä kärsivää ei-fyysistä henkeä.

Nancin Work Shopin jälkeen ehdin kuulemaan Chris Jamesia. Hän teki saman kuin edelliskerralla. Vilkuili jatkuvasti yläpuolelleni. Monet katsovat auraa, mutta Chris ja muutama muu katsoo ylemmäksi. Minä uskon, että siellä ovat opettajani. Charles Lawrence kerran sanoi, että kyllä hän näkee niiden joukossa Lamankin.

Professori Elena Evstafjevalla oli tärkeää sanottavaa. Olen olettanut, että muinaiset papit Egyptissä, Amerikoissa jne hallitsevat energiat ja sitä kautta tietävät maailman tarkoituksen, tuntevat muut todellisuudet. Nykyään vain hyvin harvalla on tämä ominaisuus. Esi-isillämme Suomessakin kun aistivat luonnon energioita – henkiä. Professori sanoi, että näin on.

Elenan kääntäjäni oli ystäväni Bella Bash. Nauroin Bellalle professorin viimeisiä sanoja. Hän sanoi  otain siihen suuntaan, että on turha kuvitella, että jos on lilaa aurassa, että se olisi ainoa tie. On myös Skorpionikuninkaan tie. Olin juuri ollut aurakuvassa ja kuinkas ollakaan siellä oli lilaa.

Olen käynyt aurakuvassa lähes vuosittain. Kuvista näkyy hyvin kulkemani tie. Aurani on aina ollut täynnä punaisen sävyjä. Nyt vaaleanpunainen kertoi rakkaudesta, lila kruunuchakran aukiolosta ja työskentelystä, jota valkoinen aurassa tuki. Ulkokaarella oli tavallista punaista: henkistä puhdistettua kuonaa joka oli juuri putoamassa auran ulkopuolelle. Luovuuden sinistäkin oli. Tulkitsija sanoi, että vaikka minulla on paljon käytännön murheita, se ei haittaa henkistä työskentelyä. Pitää paikkansa. Olemme myymässä asuntoa, mutta näytöt pitää keskeyttää, kun taloyhtiön kattoremontti ei tunnu valmistuvan, mistä saadaan uusi asunto, mökkitonttiakin pitää alkaa rakentaa, jääkö asunnon vaihdosta siihen riittävästi rahaa ja venekin pitää vaihtaa merikelpoisemmaksi. Oli johdatusta, että luovuin kaikista luottamustehtävistä viime vuonna, tietämättä näistä murheista. Muutama vuosi sitten olisin ollut paniikissa.

Professori Erkki Lähde puhui puista ja yliluonnollisista ilmiöistä. Minulle jäi mieleen kuinka tärkeä koivu on luonnolle, kaikille koivun lähikasveille. Tärkeitä, mutteivät yhtä tärkeitä, ovat Raita, Haapa ja Kataja.

Lauantaina kaksi puhujaa: toinen oli parantaja ja toinen toisen parantajan apuri. Kummankin sanoma oli selvä. Olin kuullut saman asian äiti Ammalta. Uskonnoilla ei ole väliä, loppusuoralla ne ovat yhtä. Tämä liittyy siihen mistä aiemmin kirjoitin: energian noususta ja henkisestä tiestä.

Lueskelin Buddhalaista filosofiaa (Leo Hilden: Buddha Gotama). Jälleen kerran Buddhan sanat osoittautuivat todeksi. Olen lukenut samoista asioista ennenkin, mutta nyt omaksuin ne. Eli tietyt totuudet ymmärtää vasta tietyllä tasolla, kun mieli on tehnyt töitä riittävästi asian kanssa.

Usein kysytään, missä mieli on? Vastaan subjektin ja objektin välissä. Jos mieltä ei olisi, olisivat subjekti ja objekti yhtä, ei olisi dualismia. Kun ihminen kokee jotain hänen mielensä alkaa toimia. Se yhdistää aistimuksen kokemuksiin, tunteisiin, asenteisiin. ”Minun  kokemukseni mukaan tämä aistimus on hyvä/paha”. Mutta jos kokee vain kokemuksen ilman tunteita ja ajatustoimintaa, ei subjektilla ja objektilla ole eroa.

Muuten FWBO:lla on (www.fwbo.fi) hyvä kirjanen: Chris Pauling: Mitä buddhalaisuus on (78 sivua). Siinä buddhalaisuus esitetään ei uskontona vaan jokaiselle sopivana kasvumenetelmänä hyvin omaksuttavalla tavalla. Käyn ostamassa kun FWBO:lla on opetuksia ja jaan muutamalle ystävälleni.

Kirjoissa sanotaan, että Lamat vaikuttavat energiatasolla. Ja aina vaan minä jaksan ihmetellä, miksi he eivät ohjaa tai opeta sanoin. Nyt vihdoin uskon. Lama Chodrak vieraili. Emme puhuneet mitään. Kuitenkin hän antoi minulle harjoituksen, jota tiedän juuri nyt tarvitsevani: tajunnan laajentaminen. Sitähän se Nancikin opettaa.

Tätä ei buddhalaisen pitäisi ikinä sanoa ääneen. Mutta olen päättänyt olla tielläni avoin ja rehellinen. Viime vuonna vieraillut Rinpoche sanoi, että ”me valaistuneet”.  Minä uskon, että Lamat ovat valaistuneita. Miten he muuten tietäisivät ihmisen tilanteen ja tarpeet ilman sanoja? Ehkä eivät näe pelkästään auroja vaan suoraan energiakehon, kuten Nanci. Olen kokenut myös monta kertaa miten he vaikuttavat energiatasolla. He näkevät enemmän. Kirjojen mukaan nämä kyvyt tulevat henkisen tien loppupäässä, lähellä lopullista valaistumista.

Uskon, että kyse avoimmudessa on kulttuurierosta. Tiibetissä opetus etenee vaiheittain ja perustuu täydelliseen luottamukseen opettajaan. Turhia ei kysellä. Länsimaalinen haluaa tietää lopputuloksen ja keinot ennen kuin lähtee tielle. Eikö Lamat opetuksissaan tee samaa? Ohjaavat henkisellä tiellä. Helpottavat kulkua. Tätä eräs Rinpoche kutsui akateemiseksi tieksi.

Ehdottomasti yleisin on kuitenkin harjoituksen tie. Joten kumoan tässä vähän itseäni. Kun kertoo mitä on tulossa voi moni kuvitella olevansa jo siellä. Matka henkisellä tiellä on hidasta, eikä sitä juuri voi kiirehtää, muuten kuin tekemällä harjoituksia. Vayarana buddhalaisuus on juuri sitä varten. Mutta on hyväksyttävä, että teitä on monia, tämä on minun tieni.

Vayaranan tunnusmerkkejä on että siinä käytetään voimakkaita symboleja ja rituaaleja. Näin saadaan yhteys tiedostamattomiin voimavaroihin. Vayarana edellyttää suoraan opettajalta saatua initiaatiota tai voiman siirtoa. Sitä voidaan harjoittaa vain opettajan ohjauksessa. Opettajan saaminen edellyttää vahvaa itsekuria ja myötätuntoa. Jos näitä ominaisuuksia ei ole on hyödytöntä tai jopa vaarallista harjoittaa Vayaranaa. Siksi opettajat valitsevat suurella huolella oppilaansa varmistuen siitä, että motiivit ovat epäitsekkäät ja puhtaat ja että he pystyvät hallitsemaan voimavaroja joita tanttriset harjoitukset vapauttavat. Näin sanoo FWBO:n kirjanen.

Niinhän se on, että opettaja tulee kun olet valmis. Itse en valinnut opettajaani. Hän antoi internaatti retriitissä mielen luonnon näyttämistä koskevat ohjeet kertomatta sitä etukäteen. Kun sitten näin mieleni luonnon, tajusin sen vasta jälkikäteen. Lamaa nauratti. Oletan, että hän ei etukäteen tiennyt olenko valmis. Kyseessä oli testi.

Mielen luonnon näyttämiseen liittyi käsitteiden tajuaminen ilman ihmisen luomaa käsitejärjestelmää. Myös tämä asia putkahti eräässä messujen esitelmässä.

Charlesin mukaan tieni on normaalia nopeampi. ”Ehkä jotain on kätketty kauan sitten”. Olen kyllä ollut asenteiltani buddhalainen koko elämäni, nyt vasta tajuan miksi monet kristilliset käsitykset ja tavat tuntuivat niin vierailta (esim. vainajien palvonta).  

Loppujen lopuksi kaikkien messujen esitysten takana oli sama punainen lanka: energia, henget, toiset todellisuudet, kaikki on yhtä jne. Elämän perimmäinen tarkoitus on löytää tämä totuus. Pohjimmiltaan energia on hyvää ja parantavaa. Mielen perusluonne on onnellisuus ja myötätunto. Kyse on tämän energian löytämisestä. Se vain pitää puhdistaa kuonasta, pahasta karmasta.