web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Kestävyysvaje hallinnossa

Juttu lähti Hesariin                15.04.11

Kestävyysvaje hallinnossa

Puolueet haluavat leikata vain palveluja kestävyysvajeen pienentämiseksi. Itse karsisin ensin valtionhallinnon poliittiset turvapaikat ja perkaisin byrokratian.

Otan omakohtaisen esimerkin. Vuonna 1995 alkoholihallinto siirrettiin Alkosta Tuotevalvontakeskukseen (STTV). Lain mukaan viraston tehtävä oli kansanterveyteen liittyvä, eli alkoholipoliittinen. STTV:n johto kuitenkin katsoi, ettei alkoholipolitiikka kuulu sille, vaan se on vain lupia myöntävä virasto.

Vuosittaisissa tulosneuvotteluissa STM ja viraston johto olivat koko ajan eri mieltä tavoitteista. Valtiontalouden tarkastusvirasto tutki STTV ja oli kaikessa samaa mieltä STM:n kanssa. Tämän jälkeen STM muutti STTV:n tehtäväasetuksen. Näillä millään ei ollut  mainittavaa vaikutusta toimintaan.

Itse ymmärsin STM:n ja lain tavoitteita. Minua uhattiin kolmen palkkaluokan alennuksella, vietiin työt ja asialliset työtilat kun alkoholipolitiikka ei kuulu virastolle.

Tämän mahdollisti värisuora Kepusta: ministeri, kansliapäällikkö ja ylijohtaja. Kun ministeri siirtyi Kelaan ja kaksi muuta jäi eläkkeelle, viraston toiminta lakkautettiin ja tehtävät siirrettiin Valviraan, jossa niitä hoitaa paljon vähemmän väkeä.

Alkoholihallinnon kokoomuslainen osastopäällikkö taas toimi ravintolaelinkeinon käsikassarana ja kitki epätervettä kilpailua veronmaksajien rahoilla. Tällä ei ole vaikutusta kansanterveyteen (n 5 % alkoholin kulutuksesta).

STTV:n piti tukea ja auttaa läänien alkoholihallintoa. Läänit valittivat koko ajan, että eivät saa apua. Lääneissä nähtiin kansanterveydelliset tavoitteet ja anniskelulupien myöntäminen siirrettiin kokonaan niille.

Usein erilaisten lupien myöntämisbyrokratia alkaa elää omaa elämäänsä ja irtautua alkuperäisistä tavoitteistaan. Kun valtionhallinnon kustannuksia pitää karsia olisi syytä katsoa ensin ovatko byrokratian hyödyt suhteessa sen kustannuksiin.

Juhani Hakala
STTV:n suunnittelupäällikkö 1995-2005