web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Minän kuolema tässä hetkessä.

Minän kuolema tässä hetkessä.     8.6.11

Buddhalaisuus on oikeastaan aika raju uskonto. Sen tavoite on minän tappaminen. Jos siihen ei pysty, on turha turvata Buddhaan, dharmaan ja sanghaan.

Vaikka ei tappaminen kyllä helppoa ole. Se vaatii monta elämää ja vahvan motivaation. Uskon, että edellisessä elämässä ei ole tarvinnut olla buddhalainen, ollakseen valaistuksen tiellä, kunhan elää eettisesti muita loukkaamatta. Itse olin edellisessä elämässä rabbi ja uskon niittäväni nyt tämän elämän viljaa. Varsovan Ghetossa ei taatusti ollut turhia haluja muuta kuin hengissä säilyminen.

Tiedän nyt, että minulle näytetty rabin kuolema vaikutti kyllä kuoleman pelkoonikin, mutta tärkeämpi merkitys on, että uskallan antaa egon kuolla. Uskallan hylätä persoonallisuuteni – eipä se häävi ollutkaan. Eläköön, minää ei ole.

Ego on kehittynyt ainakin kymmeniä tuhansia vuosia ja paljon enemmän, jos menemme matelija-asteelle asti. Siksi sen tuhoaminen ei ole niin yksiselitteinen asia. Egossa olevat tämän ja edellisten elämien kokemukset, karma on puhdistettava ensin.   

Luonnollisesti ego vastustaa omaa kuolemaansa. On sanottu, ettei valaistumiseen tule pyrkiä, koska se joka pyrkii, on ego.

Tai onko kyse lopulta hirveän isosta asiasta tai huonosta asiasta? Valaistunut elää kanssamme (esim. Dalai Lama). Hän levittää ympärilleen hyvää energiaa, hänestä pidetään. Hän on aina aurinkoinen ja hyvällä päällä. Hän osaa liikkua ajassa ja paikassa. Näkee toisia todellisuuksia. Hän osaa auttaa myötätunnollaan muita.

Mistä hän sitten luopuu : turhista haluista, himoista, menneisyyden murehtimisesta, tulevaisuuden haaveilemisesta, turhista ajatuksista ja puheesta, muiden tuomitsemisesta.

Valaistuneen tarpeet ovat vähäiset eivätkä tuhoa luontoa.

Että mitäkö otsikon ”tässä hetkessä” merkitsee? Mielen muuttaminen tapahtuu kahta kautta; harjoituksena,  itsen analysointina, käytöksen muuttamisena. Mutta tavallaan myös tavoitetila auttaa toisesta suunnasta. Kun minä opettelen elämään tässä hetkessä, en murehdi mennyttä enkä tulevaa, otan vastaan mikä on tullakseen. En mieti turhia asioita.

Opettajathan tolkuttavat koko ajan tässä hetkessä elämistä. Nyt vasta itse tajuan kuinka tärkeä tämä asia on. Jos osaan elää tässä hetkessä pääsen eroon kärsimyksestä, stressin aiheista. Kun aiemmat ikävät kokemukset saman oloisesta ihmisestä eivät enää vaikuta, voin suhtautua häneen myötätuntoisesti.

Parasta on kun elää tässä hetkessä mieli tyhjänä, lepää mielen luonnossa. Ajatteluahan ei sinänsä voi lopettaa, muuten kuolisimme. Mutta turhaa puhetta voi itse kukin vähentää.

Kaikista hulluinta on että ego luulee olevansa hyvin itsenäinen, tekevänsä vapaita ja itsenäisiä valintoja. Näin on yhä harvemmin. Persoonallisuudet ovat muuttuneet kauppatavaraksi.

Toisaalta egojen kasauma, jota yhteiskunnaksi kutsutaan, tuhoaa itse itseään: talouskriisit, valtioiden konkurssit, elämän edellytysten tuhoaminen. Myös viime vuosina luonto on näyttänyt voimansa. Ihminen ei ole kehittänyt sitä, vaikka niin kuvittelee. Ihminen on luonnosta riippuvainen yhä enemmän