web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Ajattelemisesta

Ajattelemisesta     19.8.11

Kesä alkaa olla ohi ja kynäkättä, ei kun konekättä syyhyttää. Suuri osa kesästä meni teltassa asuen tontillamme. Merikotkien ja kalasääskipariskunnan naapurina. Ja risuja keräten ja risuja keräten….

Aloitin jo keväällä hieman juttua ajattelemisesta ja erityisesti sen vähentämisestä. Minulla on vilkas mielikuvitus ja entisenä hallinnon kehittäjänä otan huomioon ”neutraalisti” kaikki vaihtoehdot. Kun ei ole läsnä omaa opettajaa, nämä avut ovat vieneet eteenpäin tielläni. Olen osannut vaalita oikean polun, koska olen valmis kaikkeen kuolemaankin, ainakin egon kuolemaan. Ringu Tulkun mukaan enää ei tarvitse ajatella aktiivisesti tietä, antaa mennä vaan. Juurilamani Rabsang sanoi samaa jo kolme vuotta sitten: ”usko vaan, kaikki menee hyvin”. Ja vaimokin jankuttaa oman navan ympärillä pyörimisestä. Hän on oikeassa – valitettavasti.

Tärkeintä ovat opettajat ja heidän vaikutuksensa ilman fyysistä läsnäoloa. Minua on viety tietäni ja avoimuus on auttanut, että olen lähtenyt osoitetulle tielle.

Tulin juuri päähieronnasta, Sain joululahjaksi päähieronnan ja olipa persoonallinen hierojatyttö. Ensimmäiseksi hän sanoi tuntevan aggressioni kun tulin huoneeseen. Olin kovasti yllättynyt, kun olen tehnyt asian kanssa kovasti työtä (vrt. aiemmat juttuni).. Sen tiedän, että seksuaalinen energia liittyy kundaliiniin ja tytön mukaan aggressio voi kääntyä seksuaalisuudeksi.

Hän aloitti: ”Miksi pelkäät aggressiota. Se on luonnollinen elämän voima. Se vie elämää eteenpäin, hyödynnä sitä. Nauti elämästä ja hoida henkiset asiat kuoleman jälkeen.” Vaimo taas sanoi, että em. aggression hyödyntäminen vastaa täysin psykologian nykyoppeja.

Olin niin täynnä energiaa kun astuin kadulle, että oli pakko pysähtyä laskemaan sitä. Koko illan tunsin voimakkaan energian. Joko sen aiheutti hierojatyttö tai kaupunkiin saapunut Dalai Lama. Pakko mennä uudelleen hierottavaksi. Jäi niin paljon auki. Tytön näkemys on täysin vastakkainen buddhalaisuuden kanssa, mutta kaikessa on viisautensa. Ainakin minut hän sai pysäytettyä. Antaa navan vaan nöyhtääntyä aivan rauhassa! Nonni, palataan taas asiaan. tai olihan edellinen asiaa, tyttö sanoi, että ajattele vaan ja nauti siitä.

Ei ajattelua hylätä pidä. Mutta turhan voi karsia. Ajatuksissamme elämme menneisyyttä tai haaveilemme tulevaisuutta. Emme elä nykyhetkeä. Ja muistelut tuo murheita, ja tulevaisuus pelkoja. Niistä on päästä ä eroon.

Voi aivan aiheesta kysyä, että mitä sitten kun ajattelu loppuu. Ringu Tulkun mukaan ajattelua ei voi kokonaan lopettaa, sitä tarvitaan hengissä säilymiseen. Mutta kun varsinkin mielikuva-ajattelu loppuu, tulee tilalle jotain muuta. Primaarinen viisaus on aika hyvä buddhalainen määritelmä. Sitä voisi sanoa intuitioksikin.

Primaarinen viisaus ei ole Sinun tai minun viisautta. Se on kaiken kattavaa energiaa, jonka voi löytää. Se on perimmäistä viisautta. Ajatukset selkenee ja intuitio kasvaa. Buddha sanoi, jokaisen ihmisen sisältä löytyy hyvyys, se on primaarisen energian perusluonne.

Viha syntyy ajattelemisesta ja sen synnyttämistä tunteista. Useimmiten ego sanoo, että minua on loukattu, tuo on paha ihminen. Vaikka tapahtuma olisi täysin neutraali, me kuvittelemme sen pahaksi ja loukkaukseksi aiempien kokemustemme perusteella.

Egohan haluaa ylläpitää ajattelua, koska se on egon säilymisen edellytys. Se on egon työväline. Ihminen loi käsitteet ensin säilyäkseen hengissä ja myöhemmin käsitejärjestelmä laajeni egon ylläpitosysteemiksi. Siksi en voi kuvata mielen luonnon näyttämisen yhteydessä kokemaani käsitteettömyyttä. Ei ole hyvää eikä pahaa, ei pitkää eikä lyhyttä. Kaikki vain on.

Tuntuu tällä hetkellä kuin ego synnyttäisi huonoja ajatuksia, ilman minun myötävaikutusta. Ne syntyvät hyvin helposti ja hyvin omin päin. Taistelu on kova. Mieleeni tulee jostain suuruudenhulluja, mutta egoa kovasti miellyttäviä ajatuksia. Saan ne kyllä pysäytettyä. Ihmettelen vaan, että mistä ajatuksia riittää. Jos muu ei auta, korvaan vielä nämä ajatukset mielihyvää tuovilla ajatuksilla jotta saisin nukuttua. Mutta yhä enemmän yritän olla ajattelematta leväten mielen luonnossa, energiassa. Se on miellyttävä olotila. Suosittelen.

Miten käy yhteiskunnan kun tarpeeton ajattelu loppuu? Talousjärjestelmässä tapahtuu rajuja muutoksia kun mieli ei pyöri sen ympärillä mitä hienoa, kaunista, parempaa ja uudempaa pitää hankkia. Itse olen vakuuttunut, että ihmisten asenteiden muutos alkaa jo tänä vuonna kun talousjärjestelmä alkaa rapistua muutenkin. Vain talousjärjestelmän muutos takaa ensi vuonna ennustetun asenteiden muutoksen pois rahaan liittyvistä arvoista. Jotkut rikkaat tulevat putoamaan tyhjän päälle.

Kun meillä on yhteinen tietoisuus, on meillä yhteiset ajatuksetkin. Itse törmään jatkuvasti siihen, että kun ajattelen jotain, sanoo joku sen kohta ääneen. Taisi Karmapa sanoa pystyvänsä lukemaan ihmisen ajatuksia.

Ajatukseni voivat ohjata myös muiden käytöstä, mutta niin pitkällä minä en ole. Omaa käytöstä ajatukset taatusti ohjaavat myös pitkällä aikavälillä. Olen juuri vanhana se mikä olen toivonut voivani olla.

Kuten olen kirjoittanut, meillä on ollut mökkitontin ostossa ylivoimaisia vaikeuksia. Ostimme ensin 4 ha luonnonsuojelualuetta ilman rakennusoikeutta. Virhe oli välittäjän. Teimme myyjän kanssa tiivistä yhteistyötä. Teimme uuden kaupan, joka tyydytti kumpaakin. Vaan ei myyjän veljeä, joka käyttäytyy hyvin aggressiivisestij jopa väkivaltaisesti meitä ”riistäjiä” kohtaan. Ja hänen ystävänsä rakentajakaan ei enää vastaa puhelimeen. Talon hirsirunko on kohta valmis, mutta emme apua perustusten tekoon.  Mietin synkkänä tontin myymistä. Se on uskon puutetta. Se on turhaa tulevaisuuden murehtimista.  Minun tulee suhtautua asiaan luottaen, että kaikki tapahtuu, niin se tapahtuu. Tontin kauppa meni lopulta hyvin ja saimme lisää maata ja rakennusoikeuden, vaikka minun mieleni oli pohjamudissa, koska kaikki rahamme olivat kiinni arvottomassa maassa. Uskon puutetta sanon nyt jälkiviisaana ja yritän ottaa opikseni.