web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Suomen Buddhalainen Unioni

Suomen Buddhalainen Unioni                       17.12.11


Itsenäisyyspäivän vastaanotolla oli edustamassa uskontoaan muslimeja, juutalaisia ja kristillisiä lahkoja. Kun puhutaan uskonasioista, kysytään usein muslimiyhdyskunnan kantoja. He osaavat hyvin julkisuuden. He ovat myös jäseniä Suomen uskonasioita käsittelevässä ekumeenisessa neuvostossa, jossa buddhalaiset eivät ole. Mm. tätä varten perustettiin Suomen Buddhalainen Unioni (SBU) ry

Vaan kahta puuttuu linnan kättelijöistä: Suomen alkuperäisuskonnon edustajat, shamaanit ja buddhalaiset.

SBU perustettiin buddhalaisten arvojen tunnetuksi tekemiseksi.  Unionin merkityksestä on käyty keskustelua avoimella buddhalaisella forumilla (dharmadialogi@googlegroups.com, jäsenyys vaatii hyväksynnän, mutta kaikki hyväksytään). Unionin hallitus on osallistunut vilkkaaseen keskusteluun yhdellä puheenvuorolla. Keskustelu korvaa Unionin keskustelemattomuutta.

Olin mukana perustamassa Unionia puheenjohtajana kaikissa kokouksissa  ja perustamistyöryhmässä sekä laadin sääntöehdotukseen. Unionin alullepanija on suomalaissyntyinen ja Italiassa asuva munkki Taehye Sunim.

Olen ollut ennenkin perustamassa yhdistyksiä, mutta en ole kohdannut sellaista epäluuloa, kuin Unionin sääntöjä tehtäessä. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat ikävät asiat piti huomioida säännöissä. Eihän ne kaikki menneet läpi yhdistysrekisterissä kuten ennakoin.

Yksi epäluulon kohde oli ”väärää” Karmapaa tunnustava Timanttipolku. Itse sanoin, etten voi henkilökohtaisesti tuomita ketään ja sanoa, että väärin valaistuttu. Mutta Unionin puheenjohtajana edustan yhdessä päätettyä kantaa ja se oli, ettemme kutsu Timanttipolkua mukaan, siihen liittyvien ristiriitojen vuoksi. Yksi minulle tärkeä järjestö ilmoitti tämän kantani vuoksi, etteivät voi liittyä, niin kauan kuin olen puheenjohtaja. Onneksi suvaitsevaisuus lisääntyy.

Dalai Lama puhuu kaikkien uskontojen hyväksynnän puolesta. Facebookissa hän jopa kehottaa nimenomaan kehittämään maallisia arvoja eettisiksi ja moraalisiksi. Ringu Tulku juuri kertoi, miten hän on saanut kaikkien perimyslinjojen koulutuksen, eikä hän näe niissä juuri eroa. Ero on ihmisten mielissä. On paljon tärkeämpää muuttaa buddhalaisuutta länsimaalaisille paremmin omaksuttavaksi, kuin taistella oman opin puhtauden puolesta, muita oppeja vastaan.

Perustamisprosessissa oli nähtävissä tottumattomuus demokraattiseen järjestötoimintaan. Kun sääntöehdotus oli hyväksytty yhteisesti, alkoivat yksittäiset ihmiset tehdä sääntöehdotuksia ja loukkaantuivat kun heidän ehdotuksiaan ei enää voinut huomioida, kun säännöt oli jo lähetetty jäsenyhdistyksiin lopullista päätöstä varten. Jouduin torjumaan useamman kerran jopa lainvastaisia vaatimuksia. Tämä lähinnä selitykseksi ja anteeksipyynnöksi kun jotkut ihmiset loukkaantuivat minuun.

Päätätimme Unionin toimintasuunnitelman seuraavien ajatusteni pohjalta. Tärkein Unionin tehtävä on laajentua kattamaan koko buddhalainen kenttä. Vain siten se saavuttaa riittävän painoarvon. Tämä tapahtuu aktiivisella tiedottamisella buddhalaisessa kentässä siitä mitkä ovat Unionin tavoitteet ja mitä on saatu aikaan. Itse yritin kannatusjäseneksi, mutta asiaa ei viety hallitukseen, koska oli muita paljon tärkeämpiä asioita. Järkytyin, kun tavoite oli nimenomaan laajentaa Unionia.. Yritän nyt uudestaan varapuheenjohtajan kautta.

Aktiiviset nettisivut ovat elinehto laajenemiselle. Sisäisen tiedottamisen lisäksi aivan yhtä tärkeää ovat julkiset kannanotot. Unioni oli viimeisiä kannanottajia esim. Turun temppelin palossa. Muut uskonnot ehtivät ensin.  

Buddhalaisuudessa olisi paljon kerrottavaa, erityisesti se, ettei se ole ristiriidassa tieteen kanssa. Keskusteluryhmämme jo järjesti Tietoisuusseminaarin. Tietoisuus, mindfulness, on yhteinen kaikille buddhalaisille suunnille. Yhteisbuddhalaisten tapahtumien ja juhlien järjestäminen = yhtenäisyyden ja ymmärryksen lisääminen, nähtiin yhtenä SBU:n tärkeimpänä perustehtävänä.

Näen, että avoimuus kuuluu buddhalaisuuden perusolemukseen ja siksi sen pitää olla Unionin toimintalinja. Henkinen tie alkaa, kun ei ole enää salattavaa.

Eräs hallituksen jäsen valitteli, että Unioni ei oikein voi toimia, kun buddhalainen kenttä on niin hajanainen. Unionin alkuperäinen ajatus oli yhdistää tämä kenttä. Kyse on vain tahdosta.

Näimme perustettaessa hyvin tärkeänä sen, että Unioni saa julkisuutta Dalai Laman vierailun yhteydessä. Ei saanut. Dalai Laman kuitenkin katsotaan edustavan koko buddhalaista kenttää. Koko buddhalainen kenttää oli kuitenkin hyvin edustettuna opetuksissa.

Itse näin SBU:n aktiivisena ja näkyvänä kannanottajana. SBU on kuitenkin omaksunut passiivisen linjan. Minulla, eikä kenelläkään muulla ei ole mitään käsitystä miten Unioni ajaa buddhalaisten etua tällä hetkellä. Esim. mitä asioita on ajettu ja keitä viranomaisia lähestytty.

En sinänsä arvostele. Unioni ei edusta koko buddhalaista kenttää - pelkästään jäsenjärjestöjä. Nykyinen tilanne on niiden tahto.  Jokainen voi liittyä kannatusjäseneksi ja saa äänensä kuuluviin Unionin kokouksissa. Unionin voima on suorassa suhteessa siihen kuinka laajasti se edustaa buddhalaista kenttää.

Miksi sitten luovuin Unionin puheenjohtajuudesta? Päätös oli todella rankka ja vaikea, koska minulla on takana yli 30 vuoden järjestökokemus ja suurin osan ajasta olin puheenjohtajan jossain. Tätä koemusta tarvittiin Unionin alkutaipaleella. En vain muistanut sitä, että kaikilla ei ollut tätä kokemusta ja pidin liikaa asioita itsestäänselvyyksinä. Oletin esim. jos päätetään periaatepäätöksellä avoimesta tiedostuslinjasta, niin näin myös toimitaan.

Tärkein syy vaikeaan eroon oli oman henkisen prosessini fyysisyys (sairauksia -  esim. kohonneet syöpäarvot). Jäljempi historia osoitti eropäätöksen oikeaksi. On ollut todella rankat kaksi vuotta myös reaalielämän tasolla – eli todella hyvää harjoitusta. Nyt alkaa helpottaa ja lähes kaikki asiat menivät lopulta hyvin, paremmin kuin osasin kuvitella.

Toinen syy erooni oli, että olimme varapuheenjohtajan kanssa totaalisesti eri linjoilla edellä kertomastani hyväksytystä linjasta. En enää jaksanut. Vielä erottuani, hän nosti metelin, kun Thai-munkki kutsui minut mukaansa Vesak-juhlaan Bangkoggiin. En mennyt riitojen välttämiseksi.

P.S. Et ole yksin. Näillä sivuilla on parissa vuodessa ollut 10~000 käyntiä.