web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Heräämisiä ja valaistumisia

Heräämisiä ja valaistumisia    14.3.13

Tämä blogi perustuu Ultra-lehdessä (3/2013) olleeseen artikkeliin: Meri Lähteenoksa: Oneness-ilmiö – ihmiskunnan uusi toivo?

Blogini tarkoitus ei ole kuitenkaan kuvata sinänsä itse ilmiötä, vaan sen seurauksia, koska siinä kuvataan hyvin valaistumisen polkua. ”Asiaan syvemmin vihkiytyneet sanovatkin ykseyteen heräämisen olevan valaistumisen ensi-askel, jonka korkeimmilla askelmilla on elänyt sellaisia suuria ihmisiä kuin Buddha, Rama Maharishi, Muhammed ja Lao Tse”. Jeesus kuuluu samaan listaan.

Kirjoittaja tekee seuraavan erottelun. Herääminen palautuu normaalitietoisuudeksi, mutta ykseyteen herääminen (Oneness) ei palaudu. Ykseyteen herääminen on käsittääkseni valaistumista. Valaistuneita on monta tasoa, kuten buddhalaisuuskin tietää. Valaistuneita on vähän, mutta heränneitä on paljon enemmän, moni tämänkin jutunkin lukijoista.

Kyse heräämisessä on minun ajatusmaailmassani pitkälti tietoisuudesta. Tämä juttuni kuvaa tietoisen toiminnan luonnetta. Ihminen ei välttämättä ole vielä valaistunut, mutta on vahvasti tiellä kohti valaistumista.

”Ennen valaistumista puun kantamista, valaistumisen jälkeen puun kantamista”. Eli elämä ei juurikaan muutu, näin olen itsekin asian tajunnut. Muutos on hidas ja siksi usein itselle huomaamaton.

Mutta kokemus puun kantamisesta on heränneelle erilainen kuin aiemmin – se on tietoinen tapahtuma. ”Hän tuntee askeleensa, puut sylissään, tuntee niiden tuoksut, kuulee vaatteidensa kahinan suoraan ilman mielen kommentointia. Ei ole erikseen kantajaa, kannettavaa ja kokijaa, vaan ne syntyvät siinä hetkessä, kun kaikki muotoutuu sellaiseksi sinä hetkenä itsestään ja ponnistelematta”. Todella hyvä kuvaus tietoisesta toiminnasta.

”Minuuskokemus on kadonnut tai laajentunut elämän kokoiseksi.” Tonglenharjoituksessa joka aamu sisäänhengitän egoani ja uloshengitän itseeni hyvää energiaa. Korvaan egon vähitellen tällä ”elämänkokoisella” energialla. Sen jälkeen olen valmis puhdistamaan samalla tavalla muiden ihmisten tuskaa.

Tietoinen toiminta on luovaa, tehokasta ja yksinkertaista. Mieli ei aiheuta tunnereaktioita tai konflikteja. Kaikki persoonallisuuksiin varastoituneet tiedot ja taidot ovat täysin käytössä, mutta niihin ei samaistuta.

 ”Tunteet pyrähtelevät heränneen läpi kuin säätilat”. Olipa helpotus lukea tämä. Olen kantanut huonoa omaatuntoa tunnepurkauksistani, joista vaimo on aiheesta kysynyt, että ovatko nämä todella buddhalaisen mielen tuotteita. Mutta kyllä se muijakin osaa…. Lähteenoksan mukaan heränneiden avioparien elämä saattaa olla yhtä sotaa. Kun ”jäämärakenteet” purkautuvat, loppuvat tunnereaktiotkin.

Teitä on hyvin monenlaisia. Zeniläiset harjoittavat suoraa läsnäoloa, tietoisuutta. Joidenkin tie on hidas, joidenkin nopea. Ehkä selvin vihje heräämisestä on onnellisuuden tunteen kasvu. Elämä on helpompaa, kaikki tapahtuu yksinkertaisesti ja itsestään.

Jotkut heräävät yht’ äkkiä. Shamaaniopettajani heräsi, kun salama iski kolme kertaa häneen. Valaistumisen jälkeen he ”näkevät voimakasta valoa, jonka jälkeen tulee kaikenläpäisevä rauha. Mieli on aivan hiljaa, aika katoaa, minuuden kokemus haihtuu ja laajenee kaikkeudellisiin mittoihin palautumatta enää koskaan alkuperäiseen olotilaan”. Itselläni mielen luonnon näyttämisessä valon lisäksi tuli tunne käsitteettömyydestä.

Ja kuten olen jankuttanut, uskonnot ovat loppusuoralla yhtä. ”Heränneitä tiloja esiintyy kaikilla ikään tai uskontokuntaan katsomatta”.  Nämä tilat voivat ilmetä tilapäisesti kriisiaikoina tuoden mukanaan ”levon ja laajemman näkökulman”. Ne voivat kestää sekunneista kuukausiin, mutta eivät ole edellä kuvattu pysyvä heräämisen tila Oneness, vaikka siltä tuntuu. Nämä tilat lisääntyvät kohti valaistumista. Selvin ero on, että tilapäisessä heräämisessä ego vielä toimii, mutta heränneellä ei toimi.

Uskon, että monilla lukijoistani on ollut heränneitä tiloja. Niitä ovat ”ylimaalliset rauhan ja rakkauden tilat, joita helposti kokee huumaavien luonto- ja ihmissuhde-elämysten äärellä.” Ensimmäisen kerran koin tällaisen syvän rauhan tilan auton takapenkillä Michiganissa. Oletin, että kyseessä on yhteys alueella eläneisiin intiaaneihin. Mutta näitä tiloja voi olla monenlaisia, myös kokemuksia toisista todellisuuksista. Heränneessä tilassa ei stressaannu arkipäivän kokemuksista.

Ja jälleen tosi hyvää tekstiä. ”Mistä sitten tietää olevansa herännyt?” Kirjoittajan mukaan ajatusmylly hiljenee, pelot poistuvat, ego tuntuu elokuvan roolihahmolta, autuuden tunteet lisääntyvät, aistimukset ovat vahvoja, aika menettää merkityksensä, kielteiset tunteet loppuvat, anteeksianto on luonnollista (ei ole anteeksiannettavaa), kiitollisuus on vallitseva tunne  - eli kärsimys on kadonnut. Sehän on buddhalaisuuden ainoa todellinen tavoite.  

Omaa heräämistä ei voi kiirehtiä eikä estää. Aikanaan energiaopettajani Juan Lopera sanoi, että kundaliinin nousu ja chakrojen puhdistusprosessi on automaattinen – sama asia!

Charles Lawrence joskus sanoi, että herääminen vaikuttaa ihmiseen molekyylitasolla. Oneness-yliopiston perustaja Sri Bhagavan sanoo, että kyse on energiasta joka muokkaa aivoja joko yht ’ äkkiä tai vähitellen. Aivot organisoituvat uudelleen ja muutos on pysyvä. Ohimolohkot rauhoittuvat. Prosessini alussa minulla oli aistimuksia aivoista, kerran tunsin ne kokonaisuudessaan. M.o.t.

Heräämiset ja siitä seuraava yhteinen laajeneva tietoisuus tulee vaikuttamaan rajusti elämäämme ja ympäristöömme. Tämä laajeneva tietoisuus helpottaa ja nopeuttaa heräämisiä. Monet meistä kulkevat pitkää tietä, kuten itsekin. Bhavaganin mukaan ”Se mitä ihmiskunta kokonaisuutena on, on kilvoitellut vuosituhansia monien jäseniensä antaumuksella. Tämä on nostanut yhteisen tietoisuuden niin korkealle, että kynnyksen ylittäminen on tullut mahdolliseksi kaikille, myös niille, jotka elävät maallistunutta elämän vaihettaan”.

Suosittelen lämpimästi kirjaa: Meri Lähteenoksa: Heräämisiä ykseyteen