web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Viha


VIHA                            25.2.15

Viha kuuluu viiteen buddhalaiseen mielenmyrkkyyn. Niitä ovat tietämättömyys, intohimo, viha, kateus ja ylpeys.

Törmäsin vihaan vanhassa arkkipiispa Wikströmin haastattelussa. Hän ja kirkko puhuvat Jumalan vihasta. Hirveä ajatus. Että Jumala vihaisi. Minun Jumalani ei vihaa, koska hän rakastaa. Viha ei kuulu ehdottomaan rakkauteen. Saman sanoman sain viime kesänä Jeesuskanavoinnissakin.

Aikanaan ystäväni Jorma Hentilä puhui radiossa homoudestaan. Sen jälkeen tuli toista tuntia ”uskovien” vihapuheluja ja suoraa kiroilua. Raamatussa on valtava määrä kohtia, joiden voi katsoa tuomitsevan homouden. Ihmettelin sitä vihan määrää, jota uskovaisiksi itseään kutsuvat esittivät. Kaikki tämä viha lähti ihmisestä itsestään, hänen poikkeavuuden peloistaan. Arkkipiispa Mäkinen sanoi oikein, kun häneltä kysyttiin Raamatun homokielteisyydestä, että pitäisi pysyä Jeesuksen rakkauden opetuksissa. Rakkaus tuhoaa vihan.

Tuolla Aasiassa on järjestö, nimeltään Isis, joka väittää toteuttavansa Jumalan vihaa. Täältä sotimaan lähtevät ovat syrjäytyneitä yksilöitä, jotka vihaavat yhteiskuntaa. Käyttämällä tätä vihaa hyväkseen, värvärit lähettävät heidät sotaan. Oman vihansa vuoksi he tappavat, mutta väittävät, että ovat ottaneet Jumalan tehtävän tappamalla vihaamiaan ihmisiä. Koraani on väärin väännetty vihan voimaksi. Toisaalta myös viha sokaisee, niin ettei tajua enää realiteetteja. Toinen vihan suunta on poliittinen radikalisoituminen äärioikeistoon.

Vihalla on aina syynsä. Rakkaus ei tarvitse syytä.

Meillä monella on tällaisia koettuun vääryyteen liittyviä vihan tunteita, jotka määräävät ajattelumme. Sillä ei ole mitään merkitystä tapahtuiko vääryys oikeasti vai koemmeko vain vääristyneiden muistojen varassa.

Vihan synnyttää loukatuksi tulemisen tunne. Mitä herkempi hipiä, sitä suuremmat vihan tunteet. Vihaa vastaan voidaan taistella vain rakkaudella. Välittämällä. Huolehtimalla. Myös yhteiskunnan tasolla.

Olen miettinyt miksi viha on niin yleistä ihmisellä. Evoluutio on yksi selitys. Viha on osa suojeluvaistoamme. Vihaisin oli motivoitunein ja voitti sodan. Kiina valloitti Tiibetin, kun rakkautta rakastava kansa ei ollut varustautunut aseilla eli vihan välinein.

Yksi selitys vihan yleisyydelle löytyy Risto Pulkkisen kirjasta Suomalainen kansanusko, Samaaneista saunatonttuihin. Kirjasta sen verran, että se on ainoa kansanuskoa kokonaisvaltaisesti käsittelevä teos, hyvin yksityiskohtainen ja välillä tieteen makuinen, mutta kuitenkin makoisa lukuelämys. Pulkkisen mukaan maanviljelysyhteiskunnassa uskottiin, että onnen määrä on vakio. Jos minun peltoni tuotti hyvin, niin sinun peltosi ei voi tuottaa yhtä hyvin. Ja sitten tehtiin taikoja, jotta oma sato olisi hyvä ja naapurin sato huono ja sitten tehtiin vastataikoja naapurin langettaman kirouksen poistamiseksi omilta pelloilta. Tämähän kasvattaa vihaa naapureiden kesken ja voi olla syvällä suomalaisten perusluonteessa.

Minä lasken vihakategoriaan myös mustasukkaisuuden. Se liittyy moneen asiaan. Omistamisenhaluun, haluun rajoittaa toisen elämä. Se voi johtua heikosta itsetunnosta ja siihen voi olla vaikka minkä verran syitä esim. lapsuudesta. Myös tarpeettomat syyllisyyden tunteet synnyttävät vihaa ulkopuolista kohtaan. Taustalla voi olla vanhempien rajut mustasukkaisuusriidat. Mustasukkaisuus voi johtua aiemmista petetyksi tulemisen kokemuksista – epäluottamuksesta. Tällaiseen mieleen ei rakkaus mahdu. Vain aito pyyteetön rakkaus voi tuhota vihan.

Lopuksi jo aiemmin kertoma esimerkkini vihasta. Minulle sanottiin, että minussa on valtavasti kätkettyä vihaa. Olin juuri ollut Tara Rokpa-terapian syntymäretriitissä ja luulin selvittäneeni ongelmat. Minulla oli tuolloin astma ja opettelin täydellistä joogahengitystä. Näin kurssin, jolla opetettiin syvähengitystekniikkaa. Ajattelin että on hyvä varmaan harjoitella käytännössä hengitystä. Joten menin kurssille. Minua huijattiin. Se olikin Sufien syntymäretriitti. Vetäjä Devapadakin sanoi, että minussa on paljon kätkettyä vihaa. Se purkautuikin aika rajusti dynaamisessa harjoituksessa. Sen jälkeen etsimme vihan syytä. Tajusin, että olin muutaman kerran saanut lapsena selkään syyttä, kun nuorempi siskoni väitti, että kiusaan. Kun tämän tajusin, ryhtini oikeni ja aloin löytää myötätuntoa. Aivan pieni ja mitätön tapahtuma, joka synnytti koko aikuisiän kestäneen vihan.