web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Sallikaa lasten tulla tyköni

Sallikaa lasten tulla tyköni                                    4.6.15

Vastoinkäymiset pitäisi ottaa harjoituksena. Joskus se vaan tuntuu vähän liian rankalta. 4-vuotias tyttärentyttäreni vietti viime viikon Lastenlinnan teho-osastolla, nyt on ympärivuorokautisessa tarkkailussa. Aina kun tuli hyvä uutinen, tuli pian huono uutinen. Sama tilanne jatkuu. Hän on vielä pitkään letkuissa, kunnes voidaan parantaa lopullisesti leikkauksella.

Paljon on ollut ajatuksia, monenlaisia. Apua on pyydetty monelta taholta ja monella tavalla. Kaukoparannusta on harjoitettu. Liikkeellä on ollut kristittyjen lisäksi yksi buddhalainen valaistunut mestari. Olen myös miettinyt, onko henkinen tieni tämän harjoituksen arvoinen.

Neljä lastenlastani (1-4 vuotiasta) pitävät kovasti minusta. Ja minä heistä. Mietin miksi ja vastaan, että henkisen tien tuloksena. Tämä juttu voisi olla energiasarjani viimeinen. Miten energia ja henkinen kehitys näkyy kanssakäymisessä lasten kanssa. Puhun nyt vain omista kokemuksistani.

Ensinnäkin uskon lapsien näkevän ainakin osin toisiin todellisuuksiin. Minulla on voimakas aura ja pidemmälle ehtineen henkisen tien kulkijat näkevät myös henkioppaita pääni päällä. Lapsenlapset ovat tietyssä vaiheessa vilkuilleet koko ajan pääni päälle. He eivät puhu kylläkään asiasta. Uskon heidän näkevän valon.

Olen väittänyt, että esi-isämme olivat osa luontoa, energiaa. He aistivat energiaa, koska ego ei estänyt energian aistimista. Uskon myös lapsen tekevän näin, ennen kuin ego pilaa tämän herkkyyden. Kun lapset sepittävät juttuja, kannattaa kuunnella, ne ovat lapselle tosia.

Linnut tulivat Fransiscus Assisilaisen luokse. Kyse on energiasta, hyvästä energiasta, joka vetää puoleensa. Se on henkisen tien tulos. Itsellänikin on yksi kokemus energiasta ja eläimistä. Olimme retriitissä vanhassa kansakoulussa, jossa kissoilla oli sisääntulo kielletty. Vaan yksipä pääsi huoneeseen, jossa istuimme laajassa piirissä. Kissa kiersi yksitellen jokaisen luo. Kun se aloitti toista kierrosta huomasin nousevani ylös ja osoittavan kissaa sormillani. Tunsin, että sormista kissaan kulki energiavana ja kissa seurasi sormiani ulos. En käyttänyt omaa tahtoa, vaan olin ohjauksessa.

Tiedän säteileväni hyvää energiaa, se on sanottu monta kertaa. Se on turvallista energiaa. Usein hiekkalaatikolla saamme leikkeihimme mukaan täysin outoja lapsia.

Kun arvostaa lasta, osaa kuunnella ja asettua hänen tasolleen. Suomalaisessa yhteiskunnassa sanotaan, että uskaltaa laskeutua lasten tasolle. Minä en laskeudu, minä nousen lapsen suoran kokemisen tasolle. Lapselta voi oppia valtavasti, kun osaa kuunnella tasa-arvoisesti, ilman ylemmyyttä.

Aikuinen on menettänyt lapsen aitouden ja spontaanisuuden. Se on kuitenkin olotila, johon henkisellä tiellä pyritään. Jotta mieli on avoin kaikelle, ilman ennakkoluuloja. Henkinen tie lisää herkkyyttä - herkkyyttä aistia, kuunnella ja reagoida.

On vanha sääntö, että se miten kohtelet lastasi, siten hän kohtelee sinua. Perusteletko ja kuunteletko, vai pelkästään käsket. Olen seurannut pitkiä poikani ja hänen poikansa välisiä neuvotteluja, jotka päättyvät lähes aina kaikkia tyydyttävään kompromissiin.

Kasvattaminen ei ole käskyttämistä. Mitä tiukemmin pidät lapsen otteessasi, sitä tiukemmin hän joutuu taistelemaan sinua vastaan itsenäisyydestään. Jos hän alistuu täysin, hän laskee siten rajusti tulevan elämänsä tasoa ja voi sairastua mielen sairauteen. Pitäisi päästä irti omien vanhempien ikeestä, ettei tarvitse toistaa samoja virheitä. Onneksi lapsen tarpeet otetaan nykyään entistä paremmin huomioon.

Väitän, että lapsen jatkuva tottelemattomuus ja kiukuttelu johtuu vanhemmista. Lapsen, jota rakastetaan ja aidosti kuunnellaan, ei tarvitse kiukuttelua läheskään niin paljon kuin lapsi, jota ei kuunnella, jonka pitää sokeasti totella tai muuten…. Kapina tulee jossain vaiheessa.

Elämä ei ole pelkästään sääntöjä. Rakastettu lapsi ymmärtää ja noudattaa sääntöjä. No ei nyt ihan. Kyllähän sitä rajoja pitää kokeilla aina välillä. Terve uteliaisuus on vain hyvästä.

Minusta lasten kanssa on kiva leikkiä. Se on tullut yhä kivemmaksi. Olen aiemmin purkanut ja käsitellyt omia traumojani, jotka estävän nautintoa tuottavan avoimen kanssakäynnin. Henkisellä tiellä pystyt nauttimaan kaikesta suoremmin ja aidommin, enemmän. Niin kuin lapsi. Jopa uskallat pelleillä lasten kanssa.

Henkinen tie lisää onnellisuutta Onnellinen suhtautuu muihin avoimesti, myötätunnolla. Onnellisuus on myös energian säteilevä ominaisuus. Ymmärrät elämää paremmin ja siksi osaat arvostaa lapsen aitoa maailmaa. Energia lisää luovuutta meille vanhemmille, lapsella on luovuus itsessään ja sitä tulee tukea ja kannustaa. Energian ominaisuus on parantavuus. Lapsen säteilemä energia on parantavaa jo itsessään. Minäkin olen oppinut leikkimään uudestaan. Energian viisautta tarvitsemme, kun ohjaamme lasta hänen - ei meidän - parhaakseen.

Jos me rakastaisimme kaikkia ihmisiä kuin lapsiamme ja lapsenlapsiamme, olisi maailma paljon parempi paikka elää.


Lupasin kertoa Ringu Tulku Rinpochen terveiset. Ensiksi kerron hänen neuvonsa meditaatiosta, josta kirjoitin edelliskerralla. Omassa harjoituksessani ajatukset ovat kovin innokkaita pilaamaan meditaationi. Olin unohtanut vanhan säännön. Ajatukset ovat tyhjiä. Otappa joku mietiskelyä haitannut ajatus.

Jos jo suunnittelet päivän töitäsi olet aloittanut meditaation aamulla liian myöhään. Aivosi ovat jo työmoodissa. Nämä ajatukset ovat tarpeellisia, mutta kyse ei ole meditaatiosta.

Ajatukset  liittyvät useimmiten tulevaan tai menneeseen. Et siis elä tätä hetkeä.  Tarkastelet ajatusta - miten se vie konkreettisesti asiaa eteenpäin? Ainakin minä huomasin, että ajatukseni ovat aivan turhia. Ne eivät vie mitenkään itse asiaa eteenpäin. Enemmänkin vellon tunnetasolla itsessäni ja synnytän uusia tarpeettomia tunteita ja ajatuksia.

Kun meditaatiossa ei ole ajatuksia, olet tietoisuuden tilassa. Se on meditaatiotila ja tarkoitus on pysyä siinä. Myös meditaation jälkeen. Se on tila johon pyrimme jokapäiväisessä elämässämme.

Olen blogeissani kirjoittanut paljon energiasta, uskonnoista, enkeleistä, jumalista jne. Olen buddhalainen, mutta en ole saanut buddhalaisia opetuksia näistä asioista.

Kristinuskossa pitää uskoa, eikä ymmärtää, buddhalaisuudessa pitää ymmärtää, että voi uskoa.

Kerroin Rinpochelle ajatuksiani ja pyysin keskeyttämään, jos hänestä olen väärässä. Hän ei keskeyttänyt kertaakaan. Esim. kohdassa, jossa kerroin ettei Jeesus luonut kristinuskoa, hän nyökytteli. Jaoimme käsityksen, ettei Raamattu ole Jumalasta vaan ihmisestä. Henkinen tie on energian tie.

Hän myönsi, että Buddhalla ja Jeesuksella on aivan samaa energiaa, jonka ominaisuuksia olen aiemmin kuvannut.

Eli olin ymmärtänyt ilman läsnä olevaa opettajaa. Niinhän enkelitkin hokee: “Jussille ei saa kertoa, sen on tajuttava itse“. “Usko vaan, kaikki menee hyvin” sanoi Juurilamanikin. Niinhän se on, jos ottaa vastoinkäymiset harjoituksina. Se vaatii välillä aika kovaa motivaatiota.

Yhteen asiaan Rinpoche teki tarkennukset: “kaikki ne uskonnot, jotka perustuvat rakastavaan ystävällisyyteen ja myötätuntoon, ovat loppusuoralla samanlaisia“. Näin on.