web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Rakkaudesta

Rakkaudesta                             4.11.15

Kauneuden tuuli puhaltaa hyvyyden temppelissä. Rakkauden ruohikolla levähdä ihminen. Eeva Kilpi.

Rakkaus on vilahdellut viime aikoina elämässäni monella tapaa. Espoon kaupunginteatterin “Pakko laulaa”-näytelmässä Susanna Haavisto sanoo Edith Piaffin sanoin, “Sairastuin rakkauteen, tai pikemminkin rakastumiseen”. Kyseessä on sairaalloinen tarve rakastua, mutta ei rakastaa. Kyltymätön seksin nälkä on vähän sama asia.

Äiti Amma on rakkauden lähettiläs. Halauksessa hän purskahti nauruun. Minut täytti valtava onnen ja rakkauden tunne. Hän puhui myös rakkaudesta. Se on hänen, Jeesuksen ja Buddhan rakkautta. Uskonnot vain ovat unohtaneet tämän maallisten etujen tavoittelussaan. Aiemmassa blokissani on enemmän Jeesuksen sanoin rakkaudesta (Jeesuskanavointi).

Äiti Amma on rakkauden Jumala maallisessa olomuodossa. Toinen tietämäni on Dalai Lama.

Jäljempänä kerron omista ja minua fiksumpien ihmisten ajatuksia rakkaudesta.

Rakkaus on paljon muuta kuin seksuaalisen yhteyden kaipuuta: se on olennainen tapa paeta yksinäisyyttä, joka koettelee useampia naisia ja miehiä lähes koko heidän elämänsä. Bertrand Russel

Itse etsin rakkautta 71 vuotta kunnes raju sairaus auttoi oppimaan rakkauden. Sain läheisiltäni paljon ja pyyteetöntä apua. Kun aiemmin puolison puutteet ärsytti, niin nyt tajusin kuinka paljon hänellä on hyviä puolia, joita en ollut arvostanut/huomannut. Minulla meni 71 vuotta päästäkseni siihen missä hän on ollut koko ajan. Pyyteettömään rakkauteen.

Rakkaus on loputtoman anteeksiannon akti, lempeä katse, josta tulee tapa. Peter Ustinov.

Rakkauden ensiaskeleet ovat aivan samat kuin henkisellä tiellä. Sinun on selvitettävä mielesi traumat, lukot jne. Vain tasapainoinen mieli osaa rakastaa. Vain tasapainoinen mieli osaa vastaanottaa rakkautta.


Sinun on ensi opittava rakastamaan itseäsi. Rakkautta voi antaa vain liiastaan. Jos tarvitsee kaiken itselleen, ei siitä liikene muilla.

Epäkypsä rakkaus sanoo: Rakastan sinua, koska tarvitsen sinua. Kypsä rakkaus sanoo: Tarvitsen sinua koska rakastan sinua.

Pahin  rakkauteen liittyvä ongelma on mustasukkaisuus, halu omistaa toinen. Syynä voi olla lapsuuden kokemukset, mutta lähes aina on pohjalla huono itsetunto. Haluaa sitoa toisen itseensä.

Mustasukkaisuuden ruokkima rakkaus on hidas kuolema. Ovidius

Rakkaus ei omista mitään, eikä kukaan voi sitä omistaa Sillä rakkaudelle riittää vain rakkaus. Kahlil Gibran.

Itsekkäät ihmiset eivät pysty rakastamaan muita, muta eivät itseäänkään. Erich Fromm.

Rakkaudessa ei ole velvollisuutta, siinä ei ole muuta kuin rakkautta ja jos velvollisuus nostaa päätään, on rakkaus hukassa. Aksel Sandemose.

Tavoitteeni on rakastaa kaikkia ihmisiä niin kuin rakastan lapsenlapsiani. Pyyteettömästi ja antaen heille täyden vapauden ja nauttien itsekin heidän vapaudestaan. Jos itse uskaltaa elää, uskaltaa antaa toisenkin elää.

Rakkaus on puun kaltainen., se kasvaa itsestään, tunkee juurensa syvälle koko olemukseemme ja viheriöi edelleen sydämen raunioilla. Käsittämätöntä on että tämä tunne on sitä elinvoimaisempi, mitä sokeampi se on. Kaikkein voimakkainta se on silloin, kun sillä ei ole mitään olemassaolon syytä. Victor Hugo.

Kummallakin pitää olla oma vapautensa; voi elää ja kehittyä yhdessä. Tällöin pystyy antamaan paljon enemmän toiselle. Se ei ole uhka rakkaudelle. Jotkut arvostavat puolisonsa samankaltaisuutta, toiset erilaisuutta.  Avioliitossa rakkaus muuttuu usein kaveruudeksi. Tehdään asioita yhdessä ja nautitaan samoista asioista. Ei sekään ole paha asia.

Sanaa “rakkaus” käytetään kuvaamaan nuorten seksuaalista kiihkoa, keski-ikäisten yhdessä asumista ja vanhojen keskinäistä riippuvuutta. John  Ciardi.

Olipa skeptinen ukko.

Onnellisuus, myötätunto ja rakkaus tulevat toisiaan, ne ovat saman asian eri puolia. Onnellisena toivoo myös muille onnellisuutta. Onnellinen ihminen säteilee rakkautta ympärilleen. Myötätunto sanallisesti on ehkä lievempi ilmaus rakkaudesta. Myötätunto kaikkeen syntyy rakkaudesta kaikkeen.

Siis kauneutta on.
Rakkautta on.
Iloa on.

Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät,
Puolustakaa niitä.
        Eva Kilpi

Mikä tahansa on kaunista, jos sitä rakastaa. Jean Anouilh.

On myös onnetonta rakkautta ja avioeroja. Avioero on aivan OK, jos ei kerta kaikkiaan sovi toisen kanssa yhteen, tai toinen on väkivaltainen jne. Kyse on lähes aina toisen tai molempien mielen tasapainottomuudesta.
Mutta se pari on vahvemmilla, joka uskaltaa kohdata ongelmien syyt ja yhdessä löytää ratkaisut.

Me puhuimme keväällä avioliittomme karikot. Voi sitä hyvänolon tunnetta ja energian määrää, joka silloin vapautui mielen painolastista.

Jos annat rakkautta saat myös rakkautta. Minkä annat maailmalle, antaa maailma sen satakertaisesti takaisin. Rakkauden ominaisuus on leviäminen. Rakkaus ei saa sulkea silmiä maailmalta, sen pitää avata silmät maailmalle.

Suomalaisia sanalaskuja:
Rakkaus on ankara ja lempi kova, siihen kuolee seisaalleen ja silmät jää auki.
Rakkaus on rikkautta parempi
Ei ennen rakkaudesta mitään tiedetty, mutta toimeen silti tultiin.
Ei halu halaamalla lähde.

Mitä on rakkaus? Sehän on aivan yksinkertaista! Rakkautta on kaikki mikä korottaa, laajentaa, rikastuttaa elämäämme kaikkiin korkeuksiin ja syvyyksiin päin. Rakkaus on yhtä ongelmaton kuin kulkuneuvo. Ongelmana ovat vain kuljettaja, matkustaja ja tiet. Franz Kafka.


Lähde: Hannu Tarmio: Ajatuksia rakkaudesta ja avioliitosta.