web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tantran tiellä

Tantran tiellä                 21.12.15

Oli taas sellainen tunne, että pitää mennä kuuntelemaan Taklung Matrul Rinpochen opetuksia. Tämä tunne ei ole koskaan pettänyt. Aina on tullut minulle viesti.

Olen ihmetellyt miksi en löydä kirjoja tai saa opetuksia siitä mitä minussa tapahtuu. Rinpoche puhui kyllä paljon valaistumisesta  meditaation avulla. Joten oli pakko kysyä voisiko olla joku toinenkin vaihtoehtoinen tie. Ensin hän ei halunnut vastata kunnolla, mutta sitten henkioppaani puutuivat peliin ja sain kunnon vastauksen. Vastaus avasi silmäni aivan uudella tavalla ja tiedän nyt mitä minussa tapahtuu ja olen hyvin onnellinen siitä.

Minun  tieni ei ole meditaation vaan tantran tie. Tantrasta ei ole Tiibetinbuddhalaisuudessa kirjoja, eikä siitä anneta julkisia opetuksia, koska kyse on salaisesta tiestä. Se vaatii aina opettajan ja vihkimyksen. Tieto kulkee vain opettajan ja oppilaan välillä.

Minulla ei tietojeni mukaan ole tantra-vihkimystä eikä -opettajaa. Mutta luulen, että minulla on henkiopettaja nimeltään Tai Situ Rinpoche, jonka tapaamisen jälleen jo 16 vuotta kestäneet chakrojen puhdistumisesta johtuneet sairaudet ja väsymys nousivat potensseihin Olen ihmetellyt kun muiden tie on niin paljon helpompaa.

Minun tielläni voimakeskukset ja -kanavat puhdistettiin aika voimallisesti Kundaliinin kulkea. Kurkkuchakra on vielä työn alla. Tunnet itse kyllä sen kun energia kulkee sisälläsi vapaasti.

Yleisemmällä meditaation tiellä kehitys on hitaampaa, kestäen monia elämiä Puhdistuminen on ehkä vaiheittaisempaa ja huomaamattomampaa. Tantra-tiellä voi valaistua yhden ihmiselämän aikana sanoi Rinpoche, joka sanoi myös ettei ymmärrä asiaa, eikä hirveästi halua puhua siitä.

Wikipedian mukaan tällä tiellä ovat ihmiset, joilla on valtava myötätunto ja siksi kiire valaistua auttamaan muita ihmisiä. Minulla kyllä vielä ego kahlitsee tämän myötätunnon alleen. Juurilamanihan kysyi kerran minkälainen olen humalassa. Iloinen, onnellinen ja hauska. Se on egon piilottama  todellinen luontoni.

Ensimmäinen opettajani nunna Ani  Sherab varoitti: “Älä pelleile energioilla, voit vahingoittaa itseäsi. Tiibetissä prosessia ohjaa aina opettaja”. Sanoin, että kyllä minä voisin lopettaa prosessin, kun vain tietäisin miten. “Älä ainakaan puhu siitä” jatkoi Ani. Myös Tai Situ kertoi ärtyvänsä kun länsimaalaiset aina kyselevät energiasta, joka on tantran keskeinen sisältö. Toisaalta hän antoi turvautuisessa nimen, jonka perusteella minun olisi pitänyt tajuta, että olen pikajunassa.

Salaamisen tarkoitus on suojata. Kyseessä ovat voimat, jotka väärin ymmärrettynä ja käytettynä voivat vahingoittaa ihmistä itseään ja myös muita ihmisiä. Tiedän mielisairaalaan joutuneita, jotka eivät olleet vielä valmiita kulkemaan tiellä. Toisaalta vaikka tietäisi salaisista menetelmistä ne toimivat vain opettaja - oppilassuhteessa.

Itselläni ei ole mitään “salaisia harjoituksia” kun en niistä mitään tiedä, enkä ymmärrä. Minun keinojani ovat meditaatio, ymmärtäminen ja intuitio, sekä hyvä psykologinen ja buddhalainen perustietämys kärsimyksestä, tyhjyydestä ja ihmismielestä. Tarvitaan myös vahva motivaatio muutokseen ja luottamus fyysisten ja/tai henkioppaiden ohjaukseen.

Nythän voi ajatella, että olen itse keksimälläni huuhaa-tiellä. Näin ei ole, vaan viime keväänä kävin Ringu Tulku Rinpochen kanssa syvällisen keskustelun näistä asioista, eikä hän sanonut minun olevan väärässä.

Sitten voi kysyä miksi minä kirjoitan salaisista asioista. Kirjoittamiskehotus on minulle selkeästi annettu, Jos kirjoitan väärin, henkioppaani taatusti puuttuisivat siihen. Ja toisaalta en ole tiennyt, että kyse on salaisista asioista, ennen kuin nyt kurkistin Wikipediaan. Ne keinot, joista olen kirjoittanut, ovat aivan tavallisia ja yleisiä buddhalaisia harjoituksia.

En  minä vielä Taklung Rinpochen opetuksissa tajunnut mitä tantra on, siitä on niin monenmoisia käsityksiä - usein seksiin viittaavia sanoo englanninkielinen Wikipedia ja jatkaa:” Tantra on uskomuksia, meditaatiota ja rituaaleja, jotka pyrkivät kanavoimaan jumalista energiaa makrokosmoksesta inhimilliseen mikrokosmokseen tavoitteena valaistuminen”. Tämä vastaa minun käsitystäni. Minua auttaneet enkelitkin mahtuvat tähän määritelmään.

Tantrismin harjoittajat pyrkivät käyttämään pranaa (energia, jota on maailmakaikkeudessa, ml ihmisruumis) pyrkiäkseen henkisiin tai materiaalisiin tavoitteisiin  tai molempiin. Ei ole olemassa mitään, mikä ei olisi jumalista. Näinpä!

Wikipedian mukaan kyse on laajasta uskontojen kokoelmasta joilla on maagisia piireteitä. Kyseessä on vanha hinduismista ja jo ennen Vedakirjoja lähtevä perinne.

Tantran keinoja ovat meditointi, visualisointi, mantrat, mandalat, pujat jne. Keinoja on paljon. Ne ovat tantrisen buddhalaisuuden Vajraynan keinoja, joiden taustalla on myös shamanistisia käsityksiä.

Ani Sherab (http://samye.fi/Opetukset/Sanasto/) määrittelee Vajayanan seuraavasti: “Vajrayana~(tiib.~dorje tek pa). "Timantinkaltainen" tai tuhoutumaton menetelmä, joka perustuu ilmiöiden kirkkautta korostavaan tantraperinteeseen. Vajra viittaa menetelmään ja menetelmää käyttävä harjoittaja ottaa tuloksen,~valaistumisen, polukseen.~Guru Rinpoche~toi Buddhan Intiassa opettamat~vajrayana-opetukset Tiibetiin 700-luvulla. Niissä käytetään erilaisia rituaaleja ja visualisaatioharjoituksia pyrkimyksenä saavuttaa nopeasti~buddhuus~kaikkien olentojen hyödyksi”.

Wikipedia (engl): “Tantra on aasialainen uskomusjärjestelmä ja harjoituskokoelma, jotka lähtevät siitä maailmankaikkeuden käsityksestä, että kokemamme maailmankaikkeus ei ole muuta kuin jumalalisen energian maallinen ilmentymä, joka luo ja ylläpitää maailmankaikkeutta, pyrkii rituaaleilla vaikuttamaan ja kanavoi tätä energiaa inhimillisessä mikrokosmoksessa, luovilla ja vapauttavilla keinoilla”  Tätä mieltä minäkin olen, kiva että joku muukin vaikka vähän vaikein sanakääntein.”

Suomenkielinen Wikipedia sanoo näin: "Tantra~on~hindulainen~ja~buddhalainen~esoteerinen~filosofia~ja menetelmä~egon~ja minuuden asettamien rajojen ylittämiseksi pyrittäessä kohti pysyvää~autuuden~kokemusta".

Laitan tähän loppuun vielä suomenkielisestä Wikipediasta pitkähkön tekstin, joka vetää yhteen edellä kirjoittamani:
"Saavuttaakseen tällaiset päämäärät tantriset harjoittajat yhdistävät itsensä voimaan, joka virtaa maailman ja myös heidän oman kehonsa läpi. Usein tämä voima visualisoidaan naiselliseksi. Tantrikot tunnistavat voiman, paikallistavat sen, aktivoivat, ja käyttävät sitä omien halujensa hyödyttämiseksi. Prosessiin tarvitaan kolme asiaa: opas tai~guru, työkalut sekä transformaatioon tähtääviä toimintoja. Gurun apu on ainoa keino oppia tantrista harjoitusta. Usein esitetty idea siitä, että tantrismi on~esoteerista, koska salainen perinne on kulkenut opettajalta oppilaalle, ei ole ilman perustaa. Ylivoimaisena työkaluna tantrassa toimii ihmisen keho, sekä sisä- että ulkopuolelta, anatominen keho, jolla on raajat, kieli, sydän, sukupuolielimet ja mieli, sekä~joogisen~anatomian keho~chakroineen~ja nadeineen. Yksi tapa lähestyä jumaluutta on sen visualisointi. Jumaluuden näkeminen,~darsana, on yleinen ilmiö intialaisessa uskonnollisuudessa, mutta tantrisessa perinteessä se on usein suunnattu harjoittajan sisälle ulkopuolisen kuvan sijaan. Yhdeksi tantrisen harjoittajan kyvyistä voidaan laskea näkyjen ”luominen” jumaluuksista mielessä. Verbalisaatio esiintyy tärkeänä piirteenä tantrismissa äänteiden,~mantrojen~resitoimisena.~Myös niissä on kyse jumaluuksien voimasta ja ne opitaan opettajalta. Samaistumisen ja ”sisäistämisen” avulla harjoittaja ymmärtää olevansa jumalallinen ja näin pääsee käsiksi universaaliin voimaan,~shaktiin. Muun muassa opettaja ja jumaluus voidaan samaistaa yhdeksi. Täydellinen samaistuminen tapahtuu kuitenkin kehon sisällä, kun jumaluus ja harjoittaja yhdistyvät. Kaiken tämän manipuloimisen avulla pyritään transformaatioon, jossa todellisuus muuttuu toisenlaiseksi, entistä aidommaksi todellisuudeksi, ja tätä ilmiötä voidaan pitää yhtenä tantrismin määrittelynä."