web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Minun maailmani

                                                25.4.17
Olen ollut kova arvostelemaan nykyisiä yhteiskunnallisia, taloudellisia ja luontoa tuhoavia kehityskulkuja. On aiheellista kysyä mitä minulla on tarjota tilalle. Lähden siitä, että kaiken taustalla on talousjärjestelmä.

”Kommunismi on paras talousjärjestelmä” sanoi Dalai Lama. Ja jatkaa: ”Mutta se ei sovi ihmiselle”.  Niinpä, kuinkahan monia kymmeniä miljoonia kommunistit Stalin ja Mao tappoivat omia kansalaisiaan. Samaan kastiin kuuluu yksi kansallissosialisti nimeltään Hitler. Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole tapettu enemmän ihmisiä kuin viime vuosisadalla. Kaikki edellä luetellut olivat heikkoja ja tasapainottomia ihmisiä, jotka peittivät epävarmuutensa ja valtavan itserakkautensa tapattamalla muita.

Minulla on ajatuksilleni kaksi lähtökohtaa. Toinen on historiallinen fakta. Vajaa 10~000 vuotta sitten Suomessa oli matriarkaatti, naisvalta. Kaikki oli yhteistä, alitajunta oli paljon vahvempi kuin nykyään. Aistittiin ja oltiin osa luonnon energiaa.

Sitten tuli Vasarakirveskansa Euroopasta, joka alkoi viljellä maata ja omistaa sitä. Omistukset piti rajata ja siihen tarvittiin yhteiskuntaan. Sitten haluttiin suojata omaisuutta ja tarvittiin sotaväkeä. Vähitellen haluttiin naapurin maata ja siihen tarvittiin taas sotaväkeä. Kaikki pyöri omistamisen ympärillä, aivan kuten nykyäänkin. Mielikuvitus irtaantui luonnon meditatiivisesta tilasta, kun piti miettiä miten suojella ja hankkia lisää omaisuutta.

Toinen lähtökohtani on Atlantis. Se on ihanneyhteiskuntani. Sillä ei ole väliä onko se oikeasti ollut olemassa. Se on minun mielikuvissani totta, koska se auttaa minua ymmärtämään millainen malliyhteiskunta voisi olla. Siellä kaikki on valkoista. Ihmisten kaavut ovat valkoisia (ei siis muotivaatteita 12). He ovat hymyileviä ja ystävällisiä. He tuottavat itse vain sen, minkä tarvitsevat hyvään elämään. Hyvä elämä on heille henkinen – ei taloudellinen eikä materiaalinen käsite. Yhteiskunta ei tarvitse organisaatiota, hierarkioita, eikä virkamiesarmeijaa, koska mikään eikä kukaan uhkaa yhteiskuntaa sen sisältä tai ulkoa eikä omistuksia tarvitse suojata.

Aikanaan Tai Situ Rinpoche sanoi, vuoden 2012 tienoilla, että ihmisyhteisöt syntyvät ja kuolevat sukupuuttoon sykleittäin. Tiede on samaa mieltä nykyään. Olemme syklin loppupuolella, eli tuhoutumassa. Se kestääkö tämä sata vai tuhat vuotta, on vain ja ainoastaan meistä ihmisistä kiinni.

”Meistä ihmisistä kiinni”. Aivan. Siksi kommunismi ja sosialismi eivät toimineet, koska jotkut ihmiset käyttivät sitä omaksi ja kavereitten hyödyksi. Hankkiakseen omistuksia ja sen tuomaa valtaa. Niin kävi kyllä kirkossakin, kertoi Jeesus kanavoinnissaan.

Valta sokeuttaa – mutta ei kaikkia. Vallan voisi jakaa karkeasti kahtia. On hyvää valtaa. Sitä käytetään vain ja ainoastaan ihmisten auttamiseksi, ilman henkilökohtaisia pyyteitä. Tämä vaatii tasapainoista ja myötätuntoista ihmistä. He taitavat olla vähemmistönä nykyään valtion päämiehistä.

Ja on pahaa valtaa, jota hankitaan vain omaksi eduksi. Näin tekevät itserakkaat ja tasapainottomat ihmiset, oman edun tavoittelijat. Se tuhoaa maailman. Trumphan lopetti luontoa ja ihmistä suojelevat ohjelmat.

Kaiken takana on talousjärjestelmä, ihan niin kuin Marx sanoi. Pääoma. Kyllä se pätee vieläkin. Pääoman kartuttamiseksi edelleen riistetään työntekijöitäkin ainakin kehittymättömissä maissa. Mutta vielä pahempi asia on luonnon riisto, uusiutumattomien luonnonvarojen rajaton käyttö ja luonnon saastuttaminen. Sitä Marx ei ennustanut.

Kestävän kehityksen yhteiskunnassa kapitalismi ei voi olla vallitseva talousjärjestelmä, koska se perustuu kilpailuun, yksityiseen voitontavoitteluun muiden kustannuksella, vahvimman oikeuteen ja luonnon tuhoamiseen.
Luonnon tuhoutuminen tulee pakottamaan yhteiskunnat rajumpiin toimenpiteisiin elämän säilyttämiseksi. Yhteiskunnan tulee puuttua talousjärjestelmään, että se toimii vain ja ainoastaan luonnon ehdoilla.

Niin kauan kuin materiaalinen mielihyvä on ihmiskunnan tavoite, niin kauan maailma tuhoutuu. Tuotteiden hinnoitteluun pitäisi lisätä se kustannus minkä verran niiden valmistus ja käyttö tuhoavat maapalloa. Erilaisia talouteen vaikuttavia pehmeitä keinoja olisi tarjolla vaikka millä mitalla (esim. Tim Jackson: Hyvinvointia ilman kasvua, Rajallisen planeetan taloustiede).  Mutta kun ne vaikuttavat rikkaiden valtaviin omistuksiin ja heillä taas on valta tuhota meitä ja luontoa.

Elintason noustessa tutkimusten mukaan onnellisuuden lähde on yhä vähemmän materialistinen. Suomessa valtion viralliseksi onnellisuuden mittariksi on noussut taloudellinen kasvu. Kuitenkin jos suomalaisilta kysyy, kumpi on tärkeämpää niin he vastaavat, että elämän ja luonnon säilyminen. Yksikään Suomen poliittisista puolueista ei tarjoa ratkaisua siihen, miten talousjärjestelmää pitäisi muuttaa luonnon säästämiseksi.

Nopein ja tehokkain keino on rajoittaa syntyvyys yhteen lapseen. Kuitenkin viimeksi Hesari kantoi huolta syntyvyyden vähenemisestä.

Olin aikanaan Alkon hallintoneuvoston kanssa Stadionilla. Tarmo Manni tuli myymään Unicefin arpoja. Alkon johtaja biologi Kalervo Erikson sanoi, ettei hän anna penniäkään, sillä ihmislaji on ainoa toisiaan tappava eläinpopulaatio maapallolla, jota ei pidä suojella.

Keinoja maapallon suojelemiseen olisi vaikka kuinka paljon. Dalai Lama puhuu kaikkien ihmisten yhteisistä arvoista, kuten äidinrakkaus. Ne olisivat uskonnoista riippumattomia, mutta eivät ristiriidassa uskontojen kanssa.

Puhutaan yhteiskunnallisesta buddhalaisuudesta, jota lämpimästi kannatan. Myötätunto on maapallon pelastava voima.

Olen kuitenkin aika skeptinen. Henkisyys kyllä lisääntyy maailmassa, mutta liian hitaasti. Me olemme hakeneet onnea 6000-7000 vuotta maallisesta. Sitä asennetta on tosi vaikea ja hidas muuttaa. Lyhytaikainen ilo uudesta autosta on paljon suurempi kuin ilo henkisellä tiellä edistymisestä.

Ihmiset eivät ajattele nenäänsä pitemmälle, minkälaisen maailman me lapsillemme annamme. Muutos tapahtuu, kun se on pakko elämän säilyttämiseksi, mutta silloin on jo aivan liian myöhäistä. Jo nyt on jo liian myöhä muutokselle. Saamme elämän tuhoutumisen kautta uuden alun, maailman jälleensyntymän. Olemme vaan keränneet ihmiskuntana aika pahaa karmaa tämän syklin aikana.

Eniten olen murheissani siitä, että emme ole tietoisia tai emme halua olla tietoisia tekojemme seurauksista. Omat halut ohjaavat käytöstämme, vaikka se loukkaisi muita nyt tai tulevaisuudessa ja tuhoaisi luontoa.

Sodat ja terrorismi ovat olohuoneessamme joka päivä. Samoin luonnon katastrofit ja saastuminen ovat uutisten kestoaiheita. Ehkä se muokkaa asenteitamme. Toivottavasti myös Putinin ja Trumpin asenteita. Toivottavasti populismin huippu on jo ohitettu. Se on täydellistä vastuuttomuutta ja oman edun ajamista.

Siis minun maailmani, miltä se näyttää? Kommunikoidaksemme emme tarvitse puhetta ja käsitteitä, koska olemme samaa energiaa. Se energia on onnellisuuden, luovuuden, viisauden, rakkauden jne energia. Maalliset arvot rajoittuvat siihen, että saamme riittävästi ruokaa ja yösijan. Me olemme osa luonnon energiaa, me aistimme toisiamme luonnon kanssa. Meitä ei ohjaa tunteemme ja mielikuvituksemme, vaan elämme aidosti tätä hetkeä, ilman mielen laatimaa väritystä.