web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Energia ja minä 1


Energia ja minä 1                                              28.1.2022

En ole pitkään aikaan kirjoitellut, joten aluksi tässä blogissa yhteenveto aiemmin tapahtuneesta 30 vuoden taipaleelta.

Aikanaan Intian matkalla minulla oli mukana kirjat kaikista uskonnoista. Pidin välittömistä ja ystävällisistä hinduista, mutta Buddhalaisuus kolahti.

Otin yhteyttä heti matkan jälkeen Ani Sherabiin, suomalaissyntyiseen tiibetinbuddhalaiseen nunnaan. Häneltä sain perusopetukset. Menin kotiin monta kertaa epäillen Anin opetuksia. Joka kerta ei-buddhalainen kognitiiviseen psykologiaan perehtynyt vaimoni oli samaa mieltä Anin kanssa. Akong Rinpochelta sain turvautumisen. Sätkymistä ja itkua. Raju kokemus.

Ani asui Vänöön saarella ja siellä Cristiana Harlen aiheutti vahvan henkisen kokemuksen – transsin. Ensimmäinen, joka tuli transsissa vastaan, oli buddhalainen suomalaissyntyinen munkki Tae Hye Sunim, joka on edelleen ystäväni. Christianan kanssa tiemme erosivat, mutta olemme jälleen löytäneet toisemme.

Seuraavaksi taisi olla energiaohjaaja Juan Lopera. Olin silloin oopperan hallintoneuvostossa ja Juan lauloi prinssin osan Prinsessa Ruususesta. Juanin ensimmäisen energiaharjoituksen jälkeen sätkin 20 minuuttia liikaenergiaa. Hänen chakra-harjoituksensa olivat tärkeitä. Sattumaa tai ei, Juan oli täällä, kun häntä eniten tarvitsin. Ei ollut ennen eikä jälkeen.

Seuraavana oli Boddhisattava-vala jonka sain Suomessa Ringu Tulku Rinpochelta.

Sitten taisi tulla kolmasti kieltämäni Charles Lawrence, joka samoin kuin pari munkkia Intiassa luostarissa, luuli tuntevansa minut. Kun tapasimme puolen vuoden päästä, Charles sanoi, ettei hän minua tunne vaan energiani, joka oli samaa kuin hänen energiansa (Lisää henkinen blogini: Sattuma kuljettaa, niin kuin tuuli laivaa 17.10.19).

Charles piti tuolloin vuosittain harjoituksia pienelle ryhmälle. Juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsin. En näe Shamanismilla ja buddhalaisuudella suurta eroa, samat asiat, eri nimet.

Kun minulta kysytään, miksi olen buddhalainen lainaan Dalai Lamaa: ”Jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa”. Kvanttifysiikka on todistanut 2500 vuotta vanhat Buddhan opetukset tosiksi. Kaikki on energiaa – tietoisuutta. Dalai Lama: ”Buddhalaisuus ei ole oikeastaan uskonto, koska siinä ei ole Jumalaa, vaan mielen tiede”. Vaimon mukaan kognitiivinen psykologia on tullut hyvin lähelle Buddhalaisuutta.

Sitten Lama Rabsang alkoi käydä Suomessa, taas minulle aivan oikeaan aikaan. Myöhemmin hän perusti keskuksen Walesiin. Lama Rabsang näytti buddhalaiseen prosessiin kuuluvan mielen todellisen luonnon: Valtava valkoisuus ja käsitteettömyys. Prosessi varmistettiin tietyllä unella.

Facebookissa on buddhalaisella sivulla hienoja teoreettisia keskusteluja, mitä Buddha sanoi ja tarkoitti. Minulle tie on tietoa tärkeämpi. Rabsang sanoi jo 10 vuotta sitten, että lopeta lukeminen ja tekstien opiskelu.
Niihin aikoihin lopetin 5 vuotta kestäneen Buddhalaisen Tara Rokpa terapian (www.samye.fi). Olen kertonut miten minut huijattiin uuteen syntymäretriittiin ja miten tajusin aivan pikkuasian lapsuudestani, joka oli vaikuttanut koko aikuisiän. Kerron Ultrassa julkaistussa blogissani   (Sattuma kuljettaa…) muistakin välillä hauskoista sattumuksista.

Sitten matkustin Sherablingin luostariin Himalajan etelärinteille viiden vuoden Mahamudra-kurssille. Vuosittain 100 000 täyskumarrusta, 100 000 mantraa, 100 000 uhrausta jne ja viikko Sherablingissä.

Siellä tapahtui monenlaista merkittävää. Tai Situ Rinpoche käski meidän sanoa ”Peh” tietyllä tavalla. Paikalla oli 250 osanottajaa, paljon munkkeja ja nunnia. Olin ainoa, joka osasi sanoa sanan oikein Ennen lausumista pitää kerätä vahva energia sisälle ja sana tulee sen voimalla ulos.

Jostain syystä tuntui, että piti ottaa turvautuminen uudestaan. Tai Situ antoi rituaalinimeni paperilla sihteerimunkille, jonka piti antaa se minulle. Mutta munkkipa ei antanut, hän katsoi minua, katsoi lappua ja katsoi Tai Situa. Tai Situ nyökytti, että anna vaan. Nimi tarkoitti valaistumista tässä elämässä (joillekin, minulta se vie vielä muutama sata elämää).

Tai Situ sanoi luennolla ”Energia on täydellisen moraalin voima”. ”Täh!? Eihän se merkitse mitään” ajattelin. Se oli täky minulle ja siihen tartuin. Varasin audienssin. Juttelin mukavia ja sihteerimunkki hekotteli. Tai Situ oli hyvin vakava, vastasi yksisanaisesti. Mietin olinko mokannut jotain. Jälkeenpäin tajusin, että kyseessä oli voimansiirto, joita Ringu Tulku jatkoi täällä.
Niin ja Tai Situ korjasi energian määritelmää: ”Energia on mielen voima”. Sitä olen paljon miettinyt.

Tajusin, että Mahamudra oli siinä, en tarvinnut enempää. Ringu Tulkukin vahvisti, että jos prosessi etenee muutenkin, ei harjoituksia tarvita. Tosin tämä tajuamiseksi täytyy olla aika pitkällä. Olen ollut huono meditoija.

Tai Situ laittoi minussa turbon päälle. Sairauksia, syöpiä, tukehtumisia, pohjatonta väsymystä, vaikeuksia selvitä jokapäiväisestä elämästä. Ja Charles lohdutti: ”Ei väsymys lopu, kehosi sopeutuu yhä hienompiin energiatasoihin”. Kuitenkin jokainen sairaus, jokainen syöpä, on pakottanut pysähtymään, miettimään itseään ja kuolemaa. Jokainen sairaus on ollut tarpeellinen – jälkeenpäin ajateltuna. Vastoinkäymiset ovat osa henkistä tietä.

Prosessini oli Tantra-prosessi, energiakanavani ja -keskukseni puhdistuivat. Tarkoitus, on että se tapahtuisi yhdessä elämässä. Minulla ykkösen jälkeen on kyllä vielä pari numeroa.

Kävin chakrakuvissa ja siellä näkyi ongelmia juuri siinä chakrassa, joita enkelit hoitivat. Muistot koteloituvat ruumiiseen. Esim. en ole tehnyt pahaa, mutta pahaa puhunut ja ajatellut olen. Siksi kurkussa oli monenlaisia ongelmia: refluksi, tukehtumiskohtauksia, astma ja kilpirauhassyöpäsyöpä. Koin Sherbalingin jälkeen monta vakavaa sairautta.

Ja sitten tulivat enkelit. Minä en usko mihinkään, jos minulla ei ole todistusaineistoa. En uskonut aiempiin elämiin, kunnes minulle kerrottiin täällä yhdestä elämästäni Egyptissä. (Blogi: Sattuma…) Menin Egyptiin, ja opas kertoi, että samanniminen ja  -näköinen puunhakkaaja oli elänyt Egyptissä ja hänestä kerrottiin hauskoja juttuja. Opas valahti kalpeakasi, kun havaitsi yhdennäköisyyden.
Enkelikanavoijani Sanni Nevalainen tiesi minusta eka tapaamisella asioita, joita vaimokaan ei tiedä, joten oli pakko uskoa enkeleihin. ”Sattumalta” Sanni asuu parin korttelin päässä. Enkelit hoitivat minua monta vuotta. Heillä oli paljon parempi käsitys minusta, kuin itselläni oli. En rakastanut riittävästi itseäni, jotta voisin rakastaa muita. Pari vuotta sitten enkelit ilmoittivat, että olin heidän puolestaan valmis. Höyheniä ei enää löydy tieltäni.

Vähän arkaillen puhuin Lama Rabsangille enkeleistä: ”Oh YES, The Angels”. Se oli hänelle aivan luonnollinen asia.

Enkelit hokivat Sannille koko ajan, älä selitä Jussille, sen on tajuttava itse. Tässä prosessissa minua auttoi, että olen aikanaan opiskellut laajasti eri uskontoja ja henkisiä asioita. En siis ole rajoittunut vain buddhalaisuuteen. ”Et saa repiä itseäsi joka suuntaan” sanoi Tara Rokpa terapeutti. Katseli pari päivää ja sanoi: ”Jatka vaan, sinulla täytyy olla vahva suojelija, ettet vahingoita itseäsi.” Olen itsekin opiskellut psykologiaa ja kyllä psykologivaimo myös seurasi etten vahingoita itseäni.

Jälkeenpäin tarkastellen prosessini on ollut hyvin looginen. Prosessi tapahtuu mielessä niin hitaasti, ettei sitä itse huomaa. Neljän Tuulen kesäleirillä kerran vuodessa havaitsin muiden kautta mitä minussa oli tapahtunut.

Yksi huippukohta oli Äiti Amman halaus. Hän purskahti sydämelliseen nauruun ja tönäisi olkapäästä tyyliin: mitä sinä täällä teet? Halauksista ja energiasta puhun lisää seuraavassa jutussani
Minulla ei ole ollut fyysistä paikalla olevaa opettajaa, vaan ”sattuma” on ohjannut. ”Sattuman” tajuaminen ja seuraaminen vaatii intuitiota. Se on ollut henkioppaideni keino ohjata minua.
Ja lopuksi muutama sana tiibetinbuddhalaisesta Tantrasta, joka merkitsee valaistumista yhdessä elämässä, eli se on hyvin voimakas prosessi. Se on salainen prosessi, eikä kukaan Lama ole halunnut puhua siitä.

Ei ole opetuksia, eikä kirjoja. Prosessi vaatii aina läsnäolevan opettajan. Se ei ala itsestään, vaan opettaja arvioi kestätkö prosessin. Ja siksi se on salainen. Kun koko turvallinen perusluonne muuttuu, olet tyhjän päällä ja mielisairaala on lähellä, ilman tukea.

Minulla ei ole ollut läsnä olevaa opettajaa, en tiedä missä olen ja mihin menen. Laaja tieteen,  psykologian, uskontojen, uskomuksien jne opiskelu ovat auttaneet ymmärtämään. Motivaatio on ollut koko ajan vahva. Uskonnoista pitää purkaa pois se, minkä ihminen on kirjoittanut itseään varten, ja mitä ihmiset ja yhteiskunnat käyttävät toisiaan vastaan.

Pitää vain luottaa, että kaikki menee hyvin. Nyt jo luotan. Olisin vaan luottanut Rabsangin sanoihin ”Odota vaan kaikki menee hyvin”.

Sitä en tiedä onko Tantra energiaprosessi. Minulla se oli, ruumiin puhdistamista vanhasta saastasta, jota energia voi kulkea minussa ja voin säteillä.

Se mikä minusta isona tulee, siitä kerron seuraavassa jutussani

P.S. Kun olen ollut mukana politiikassa näkyy se henkisellä tielläni. Olin pitkää yhden buddhalaisen yhteisön johtokunnassa ja perustamassa toista Tai Situn alaista yhdistystä. Kummastakin erosin, koska käsitykseni Buddhalaisuudesta ei ole kaavoihin kangistunut, eikä perimyslinjoihin sidottu. Olin myös Suomen Buddhalaisen Unionin perustajia ( laadin säännöt) ja ensimmäinen puheenjohtaja. Lopetin, kun minulla oli poliitikkona ja tiedotusihmisenä kovat tavoitteet Buddhalaisuuden tunnetuksi tekemisestä suomalaisesssa yhteiskunnassa, mutta johtokunta ei lähtenyt mukaan, osin minun taitamattomuuttani.